måndag 11 januari 2016

En reflektion



Nu när kylan nyper i fingrarna och kastningen ligger på is är det kul att sitta lite vid datorn och spåna. Fick se en konversation på Edge om att kasta långt och många tror ju att bara man byter spö så kastar man mycket längre.
Kastinsruktören Staffan Dahlbom gav ett svar som jag gillade till 100%.


"Kastlängden kan vara viktig men oftast inte, speciellt inte om det skiljer en halv meter. . Det jag menar är att vilket spö du väljer, har inget med hur långt du kastar att göra. Det där är en allmän föreställning som är felaktig, speciellt om du sätter den i relation till alla andra faktorer som påverkar just kastlängden. Om du vill komma längre,testa följande:

1. Träna
2. Träna mer
3. Välj en dag då dagsformen är bra
4. Anpassa en klump till din kaststil och ditt spö, en längre klump ger större möjligheter att skapa en stor D-loop
5. Byt ut runninglinen mot en shootingline
6. Välj rätt sida
7. Kasta i medvind
8. Välj ett spö som passar din kaststil (får gärna vara gammalt)
9. Osv.

Äldre spön borde vara sämre, annars har ju ingen utveckling skett, men om man tror att nyare spön kastar längre än gamla, riskerar man att bli rejält besviken. Längd har mycket lite med utrustning att göra.

Som svar på din fråga väljer jag "kastglädjen". Lite som med en ny och gammal bil. Du kan köra 150 km/h med båda, men det känns både tryggare och roligare med en ny

Vh
Staffan  "






2 kommentarer:

  1. Många borde nog ta pengar från spöbudgeten och träna och inte minst FISKA mera. Man blir aldrig en duktig laxfiskare med bara någon enstaka fiskevecka om året.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig fullständigt Mats

    SvaraRadera