fredag 31 augusti 2012

Sisjön igen



I morgon blir det ett pass i Sisjön igen. Dagens fiske i ån gav inget, men känner av artrosen i höger axel trotts att jag bara använde det lätta CTS spöt. Det blir till att ändra på kaströrelsen så att det inte känns så mycket i axeln.
Får väl kasta mer med vänster då det är den sidan vi fiskar på i Gaula. Enligt vindprognosen så blir det scoutgården som gäller för morgondagen.
Snackade med några klubbkompisar vid ån och nu vill altfler komma med och finslipa sin kasteknik vilket jag bara ser som positivt.

torsdag 30 augusti 2012

Några kast

Fikapaus vid ån


En liten sväng till ån blir det i morgon efter att jag kört hustrun till tåget för vidare transport till svampmarkerna i Värmland. Åker mest ner för att kasta lite och ha det skönt några timmar, sedan blir det nog mest träningskastning under helgen om vädret är skapligt.

lördag 25 augusti 2012

Game over

En mästare i action (Steve Rajeff)


Så var det över VM i flugkastning och det blev en del svenska fram gångar men den stora dominansen i denna sport är Norge. Tittade extra på en värdig mästare för andra gången, i grenen öring precision Steve Rajeff helt fantastisk.

En guldmedalj blev det till Ronny Landin i grenen öring distans på fina 44 m. Fredrik Hedman tog en silvermedalj i klassen havsöring distans. Tellis tog en 6 plats i 15 fots Spey och en 9 plats i 18 fots Spey.

I morgon bär det av hemåt igen och vardagslunken med bla kasträning i helgen som kommer.


fredag 24 augusti 2012

Fagernes

Steve Rajeff


Så var vi framme i Fagernes,min hustru å jag.Vi har kollat lite på kvalet och snackat med en del tävlande. Skapligt väder men kanske lite för mycket vind.
I morgon startar tävlingen på allvar och det som intresserar mig mest är ju speygrenarna.

Men precisionkastningen vill jag inte missa!!2010 var ju Steve Rajeff den bästa av kastarna skall bli kul att få se honom igen.


torsdag 23 augusti 2012

Till VM i Fagernes



I morgon bär det av till det vackra Fagernes i Norge för att tillsammans med min hustru titta på VM i flugkastning.
Har sett det en gång tidigare år 2010 men dom som vann den gången är tyvärr inte med i år (team Carron.)
Men det finns många duktiga kastare i värden så det kan säkert bli en rolig upplevelse ändå. Norge kommer med ett fantastiskt startfält 19 män å 4 kvinnor detta med flugkastning är stort i vårt grannland.

Sverige ställer upp med 7 män och 1 kvinna.

Själv drar jag igång kastträningen nästa helg och det är bara att haka på för den som är intresserad





lördag 18 augusti 2012

Gaula vart tog du vägen ????


Då var årets laxfiske avslutat ett dygn tidigare än beräknat på grund av att vattnet försvann och som gjorde vår sträcka näst intill ofiskbar. Eggafoss 5,4 m3/s på morgonen när jag började fiska. 
Jag såg bar två färgade fiskar i går men ingen som ville bita. Typiskt nog när jag nu kollar på datorn är det 12 m3/s i Egga. Men det kändes på nått vis rätt att avsluta och låta den spillran av lax som tydligen finns ovanför Gaulfoss vara i fred för leken.
Skall bli kul att följa om det blir någon debatt om det tidiga fisket nedanför forsen. Det pratas tydligen en del bland valdägarna ovan forsen.

Nu är laxfisket avslutat för min det för denna säsongen. På helgen bär det trots allt av till Norge med min goa hustru. Då för att följa min kanske största passion VM i flugkastning som går på Fagernes. Hösten och vintern kommer som vanligt att ägnas åt träningskastning



torsdag 16 augusti 2012

Äntligen


Nu vid 12 tiden lyckades Berny lura en liten grils på 1,8 kg att ta flugan strax utanför den stenen som är mitt i bilden. Svåra förhållande är det, väldigt lågt vatten som nu på förmiddagen är 16,6 gr och 6,5 kubik i Eggafossen.
Fisket är för min del avslutat för kvällen. Några fiskar har visat sig nu i kväll så det är väl inte omöjligt att det kan bli läge i morgon. 6,1 kubik och 17,7 gr är det just nu men ändå är det fiskbart på en liten bit.
Som vanligt avslutas kvällen med några singel malt.

onsdag 15 augusti 2012

Stekhett

Berny vid djävulstenen.
Efter regn kommer sol och det blev med besked.Helt vindstilla och en stekande sol har vi just nu. Älven steg ca 20cm och fick den härliga konjaksfärgen efter gårdagens skyfall. Men fortfarande lyser laxen med sin frånvaro.
Kanske det blir mer aktivetet fram mot kvällen.
Fram på dagen tog vi det väldigt lugnt inget fiske bara ligga i solen och slappa. Värmen gjorde att det blev till att bada i Gaula för första gången i år.Fin badtemp 18,2 gr och 7,7 kubik i Eggafossen men inget vidare för fiske..
 Håller detta finvädret i sig så blir det nog till att simma och spana efter lax i morgon.
Snart dax att gå i älven igen för kvällens sista pass men vi tror allt mindre på att det nyper på någon lax. Bara sett en fisk på förmiddagen i det som vi kallar för nedre stryket.


tisdag 14 augusti 2012

Fortsatt trögfiskat



Dagen avlöpte precis som gårdagen bortsett från att vi fick en regnstorm. Ett otroligt skyfall å nästan stormvindar.... men det är väl det som kallas Trönderväder. En bra stöt i linan och återigen ett litet smolt är min summering av dagen,
Berny fiskar ännu så jag vet inte om det har hänt något hos honom. Regnet som kom hoppas vi gör en förändring till det bättre.
Men vi upplever att det finns väldigt lite lax i älven ovanför Gaulfossen



Åter vid datorn


Måndagen gick i stillhetens tecken varmt i luft/vatten.Såg ingen fisk förrän vid 20:30 då blev det plötsligt aktivetet i älven. Jag fick två smolt som tydligen blev aktiva och då börja vi se fisk i det som vi kallar för nedre stryket. 5 laxar såg vi inom loppet av ca 20 min så det kom några fiskar.
Nu kl 08:00 har dimman lättat från älven och det är dax att dra på vadarna igen efter dom vanliga morgonbestyren
Nu fiskar jag den övre sträckan eftersom det är Bernys morgon på den nedre biten. Men just nu sover han sin törnrosasömn.
Återkommer fram mot kvällen.... .






måndag 13 augusti 2012

Stilla flyter Gaula...

Hej där,gänget!!
Sekreteraren här igen för Berndt har inte fått igång sitt Internet där uppe vid Gaulas strand.
Idag har Berny & Berndt sett 2 fiskar,tydligen är det stendött och väldigt få som fiskar. Älven faller ytterligare och den håller +17 grader.Stålande sol har dom haft idag och barnen på gården badar för fullt.Gubben min skulle ta sig ett dop nu med cyklopen på för å´ kolla om han kunde se nån lax...
Sekr.anm: Egga gick med 9,7 kubik klockan 16.00...
Kram!
Christine

lördag 11 augusti 2012

Mot Gaula igen

Åter hit igen


I morgon så bär det åter av mot Gaula för en veckas fiske och som känns som en avslutning på årets laxfiske. Denna gången är det Berny och jag som skall ha en veckas skön avkoppling och hoppas få kontakt med någon lax.

Förra årets enorma flom får vi förhoppningsvis inte uppleva igen.Det var ju en 50-års flom då. Datorn åker med så det blir säkert några rader om vad som händer under dessa dagar.

söndag 5 augusti 2012

Korta pass i helgen


Två korta pass blev det nu på lördag/söndag. Roland G kom ner en stund och ville prova en lina och kasta en stund. Själv har jag ägnat den mesta tiden åt enhandskastning att få till det riktigt vackert och nu har jag hitta en stil som jag inte använt förut så det blir kanonfint. Enhandskastning med vänsterhanden kommer nog att ta sin lilla tid.

Har lite förhoppning att fram på vårkanten vänsterhanden kan vara i närheten av det som högerhanden klarar med spöt. Denna träningen med vänsterhanden kräver ett lätt spö så det blir för min del Elgeco HIPS 9,3 #6-7 och en Vision klump på 9,6 m.
Nu blir det ingen träning mer, för på söndag bär det av till Gaula igen tillsammans med Berny för en veckas fiske i Singsåstrakten.






fredag 3 augusti 2012

Ett kort pass



Ett litet träningspass på 2 timar blev det innan regnet kom. I dag blev det ganska mycket enhands med Elgecos 9,6 # 5-7 och Bringséns 10 fot # 8-9. men CTS spöt fick sig en omgång oxå.
Provade lite olika kastteknik i dag och det sitter jättefint nu konstigt vore det annars. Ett dop blev det oxå i sjön men det känns ganska kallt nu någonstans 17-19 gr.


Kollar runt lite här på datorn och hittar denna artikeln från Norskfisk.se. Man kan ju bli förbannad för mindre. Inte ett ord om att denna näring håller på att utrota den vilda laxen. Läs den gärna men köp ingen odlad lax.





Norsk Lax från kalla klara vatten
         
De djupa fjordarna runt Norges kust ger perfekta förhållanden för att kunna odla lax. Vattenkvaliteten är mycket hög. Det beror på att tidvattnet går in och ut ur fjordarna två gånger varje dygn och byter ut vattnet.
Norsk Lax kan du äta rå.
Den norska laxen är en av de friskaste djur som föds upp. Livsmedelsverket har därför tagit bort rekommendationen att frysa färsk Norsk Lax innan du använder den till sushi eller gravning. Du kan helt enkelt äta den rå om du vill.
Norsk Lax är gott och håller hög kvalitet.
Tack vare det kalla klara vattnet så växer Norsk Lax långsamt och får ett fint smakrikt kött. Kvaliteten är så hög att den är en uppskattad råvara på restauranger över hela världen, inte minst i Japan som sushi, och på internationella kocktävlingar.
Norsk Lax finns året om och passar både till vardag och fest.
Det är få råvaror som du kan variera så mycket som Norsk Lax. Du kan göra enkla goda vardagsrätter på kort tid och du kan göra det där extra som kräsna middagsgäster uppskattar. Dessutom är den perfekt till fräscha sommarluncher och mysiga grillkvällar.
Det är inte så långt från de norska fjordarna till de svenska butikerna. Det gör att du alltid kan köpa Norsk Lax av hög kvalitet.
Norsk Lax är nyttigt.
Norsk Lax innehåller mycket proteiner, omega 3, A och D-vitaminer samt flera nyttiga mineraler som kalcium, kalium, jod och selen. Det är den sammansättningen som gör Norsk Lax så nyttig. Därför är alla kostexperter eniga om att vi bör äta fisk två till tre gånger i veckan.
Vill du veta mer?
Är du nyfiken och vill fördjupa dig lite om Norsk Lax så kan du läsa mer under

Här kan du läsa om vad den odlade laxen bla ställer till med.


Lakselus



Lakselus er en parasitt som finnes naturlig i sjøen, men det har blitt unaturlig høye konsentrasjoner i mange av våre fjord- og kystområder på grunn av oppdrett av laks og regnbueørret. Situasjonen er så alvorlig en del steder at det er fare for at lakselus kan utrydde bestander av vill laksefisk.
 Sjøørret angrepet av en dødlig dose med lakselus.
Sjøørret angrepet av en dødelig dose med lakselus.
© Bengt Finstad
Det er Mattilsynet som har ansvaret for sykdom og parasitter hos både vill fisk og oppdrettsfisk, mens Direktoratet for naturforvaltning har forvaltningsansvaret for de ville laksebestandene i Norge.

Hva gjør lakselus med fisken?

Lakselus vurderes i dag som en påvirkning som alene kan utrydde bestander av vill laksefisk over store områder, dersom den ikke holdes under kontroll.
Lakselusa slipper eggene sine fritt i vannet. Eggene utvikler seg til larver som driver med strømmen og fester seg på vill laksefisk, hvor den spiser av fiskens slim og hud. Luseangrep fører til dårligere vekst, forstyrrelse i saltbalansen og fisken blir mer utsatt for andre sykdommer og predasjon. Kun to lakselus skal til for å gi fysiologiske endringer i en laksesmolt. Ved omtrent seks lakselus oppstår det betydelige skader. I oppdrettsanleggene kan antall lus holdes nede ved hjelp av kjemikalier og leppefisk. Den samlede mengden med oppdrettsfisk gir likevel så mange verter for parasitten, at det medfører høy produksjon av egg og larver som sprer seg i de frie vannmasser gjennom hele året. I dag er mer enn hundre ganger flere oppdrettslaks og regnbueørret i oppdrettsanleggene enn antall vill sjøørret og laks i hele landet.

Stor dødelighet som følge av lakselus

Havforskningsinstituttet utførte i 1999 - 2001 undersøkelser i Sognefjorden som tydet på 80 – 90 prosent dødelighet på utvandrende smolt som følge av lakselus. Undersøkelser med utsettingsforsøk fra Vosso og Daleelva i Hordaland har vist at lakselusa enkelte år har redusert overlevelsen av laksesmolt også der med minst 80 prosent. Dette er eksempler på at lakselus etter alt å dømme allerede har hatt svært stor negativ påvirkning på ville bestander og viser skadepotensiale.
Mens laksen vandrer ut fra elvene til havet, oppholder sjøørreten seg stort sett i fjordene og kystnære områder. Derfor er sjøørreten utsatt for lakselusangrep hele tiden mens de er i sjøen. Reduserte gytebestander blir også mer sårbare for innblanding av rømt oppdrettslaks og andre påvirkninger. Kombinasjoner av påvirkningsfaktorer kan bli fatale for en laksestamme.

Områder mest angrepet av lakselus

I områdene med store mengder lakselus er enkelte laksebestander allerede truet av utryddelse, og sjøørretbestandene redusert til noen få prosent av det opprinnelige nivået. På Vestlandet, og spesielt i Hardangerfjorden, er fisket stoppet både i sjø og i mange elver. Påvirkningen fra lakselusen på fiskebestandene er etter alt å dømme en viktig grunn til at det har vært nødvendig med stopp i fisket. Også i andre deler av landet er fisket sterkt redusert delvis på grunn av situasjonen med lakselus.
Fra Rogaland til og med Nordland utgjør lakselus et betydelig problem for villfisk. Lakselus har begynt å bli en utfordring også i de to nordligste fylkene. Stigende sjøtemperaturer som følge av klimaendringer vil kunne gjøre de nordligste fylkene like utsatte for dette problemet som resten av landet. Da vil også sjørøyebestander i sterkere grad bli rammet.

Tiltak mot lakselus

I 1989 ble sammenhengen mellom lakseoppdrettsnæringen og økte mengder lakselus på villfisk første gang oppdaget. I årene etter 1989 økte problemet med lakselus, og på Vestlandet nådde problemene en foreløpig topp i 1996 og 1997. Det ble iverksatt tiltaksgrenser hvor oppdretterne ble pålagt å bekjempe lakselus når lusemengden steg over et gitt nivå. Tiltakene førte til at forholdene bedret seg noe.
Ettersom oppdrettsnæringen har fortsatt å vokse har Mattilsynet innført ytterligere pålegg til næringen for å redusere problemet med lakselus. De siste årene har lakselusene begynt å bli resistente mot de vanligste og mest effektive behandlingsmidlene, noe som gjør det vanskeligere å holde lusenivået i merdene lavt nok.
Mer laks i merdene betyr mer lakselus, dersom tiltaksgrenser for avlusing ikke reduseres tilsvarende. Fra et nivå på 360 000 tonn i 1998 har produksjonen av oppdrettslaks økt til nær en










onsdag 1 augusti 2012

Stilla flyter ån



Några timmar i dag på förmiddagen blev det i denna fina ån. Lågt och varmt vatten var det men fick en fisk intresserad av en Riffling tub.Svårt att avgöra om det var en liten lax eller en blank havsöring.


Men det måste komma mer vatten om det skall hända något radikalt. Annars blir det till att vänta tills v 33 i Gaula  och där ser ju inte så lysande ut heller. Men det är ju avslutningen för mig på 2012 års laxsesong.