lördag 29 september 2012

En skaplig dag




Trotts kraftiga regnskurar på förmiddagen och ganska lite vind så blev det allt en del kastande för mig och Håkan S. Håkan körde med ett Scott 15 och en Stealth lina å får till kasten skapligt i bland. Det återstår mycket träning innan jag är nöjd med hans kastning. Till nästa säsong är han säker betydligt bättre på bägge sidorna för han är mycket ambitiös på att lära.

Som vanligt för mig så blev det CTS 13 och att prova den nya linan jag köpte. Helt okej att kasta med men en i mitt tycke för lång fronttapering. Min PT klump på samma längd å vikt kändes lite bättre.

Ett nytt pass blir säkert i morgon om vädret är skapligt.

torsdag 27 september 2012

vilodag i morgon



Ingen träning för mig i morgon då jag har lite annat för mig,men på lördag/ söndag blir det nog ett pass om vädret tillåter. Fick hem en ny lina i dag från Scandinavian Fly Line, som på grund av det låga priset 99 kr + frakt 15 kr kan vara värt att prova.

Behöver en klump på 12,5 m vara dyrare????? Återkommer med hur jag upplever denna lina efter helgen.

lördag 22 september 2012

Vilodag


I dag får både armar och spö en vilodag då väderutsikterna inte är så roliga. Morgondagens väder ser väl lite bättre ut för spösvingande så då blir det nog en sväng till sjön.

fredag 21 september 2012

Ett lagom pass



Stensjön låg som en spegel när Janne L och jag började dagens övningar. Janne körde med sina två David Norwich spö 15 fot och 13,6.Härliga spö att kasta med och Janne kastar riktigt fint med dessa spö och andra med förstås. Alla träningstimmar som vi lagt ner måste ju visa sig å det gör det med besked.

Själv kör jag bara med mina CTS 13 fot för då känns det mindre i mina leder. Öringspöt från Elgeco ett HIPS 9,6 fot är ju med då vänsterhanden skall tränas att bli lika bra som högerhanden om det nu är möjligt.

Om det blir någon träning i morgon får vädret utvisa.


torsdag 20 september 2012

kolla vädret


Morgondagens kastning får nog bestämmas till morgonen då väderprognosen ser väldigt olika ut på vädersidorna...;)

söndag 16 september 2012

Ett kort pass


Ett kort pass blev det i dag. Jämförde mitt Hardy Favorit 12,5 # 9 med CTS 13 #7/8 och det var ju inte i samma division.För mina verkande leder är Hardyspöt som ett tungt järnspett jämfört med CTS. Så Hardyspöt får nog hängas undan.

Kastmässigt är ju spöna ganska lika fast egenvikten är den stora skillnaden. Skulle tro att det skiljer 20-25 år i ålder på dessa spön. Hållfastheten på Hardyspöt är säkert betydligt större med den dimensionen på godset i klingan.

En del kastande med Elgecos HIPS 9,6 #5-7 blev det oxå.Slipar på att få till fina kast med vänsterhanden och det blir bättre för varje gång känns jättekul


lördag 15 september 2012

Fortfarande blåsigt.


Nu rycker det i kastarmarna. Två dagar har blåst bort, så nu hoppas jag på morgondagen. SV vind och det tyder på en sväng till Rådasjön för att komma lite i lä.
Har inga ambitioner att kasta långt, mitt mål med min träning är att se fluglinan göra en perfekt flykt genom luften.

Sedan är det ingen nackdel om jag kan lära mig att låta spöt göra det som jag ber om. Alltså leverera detta kast utan att det känns i mina axlar och leder, som numera åldras i snabb takt.

fredag 14 september 2012

Mindre blåsigt


I morgon blir det säkert lite spösvingande vid Sisjön igen. Då vinden skall avtaga till beskedligare styrka. Som vanligt när det är västlig vind så väljer jag att vara på nordvästra sidan  av sjön (scoutgården) om någon känner sig sugen på att kasta.

torsdag 13 september 2012

Busväder på G


Morgondagen verkar inte att inbjuda till några kastövningar. Det aviseras om kulingvindar och regn så det lutar åt lite spösvingande på lör och söndag i stället.

söndag 9 september 2012

Vinden kom


En liten stund blev det vid Sisjön med spöna innan vinden kom och och jag åkte till Stensjön i stället. Försökte filma kastandet men det är svårt när man är ensam.
 Körde med Elgecos 13,6 och CTS 13 + Bringsén 11,3 men hela tiden med tvåhandsfattning som skonar värkande leder.
Elgecos fina HIPS9,6 #5-7 är fint för enhandsträningen och det sitter riktigt fint nu även med vänsterhanden (fan den som ger sig).

fredag 7 september 2012

Blåsigt


Tre gubbar blev vi idag vilket är glädjande tycker jag. Janne L är ju alltid med på fredagarna och i dag kom även Pär-Erik V upp för att lufta sitt goa CTS spö med en tydligen ganska nyinköpta # 8/9 Ballistic lina.
En jättefin kombination som kändes underbar att kasta med. Janne körde en del med både Scott ARC 14 och Clan 15 fot med lite olika linor.
Själv blev det bara kastning med mina CTS 13 för att spara axlarna fast med både långa å korta klumpar från 12-17 m och det funkar kanonfint.
I morgon blir det säker ett nytt pass någonstans där inte vinden ställer till det för mycket. Enligt vindutsikterna så skall vinden ligga kvar på väst så det lutar åt Sisjön och scoutgården igen.






torsdag 6 september 2012

Nu kör jag igång


Nu kör jag igång kastträningen på allvar då laxfisket är avslutat för min del i år. Vindusikterna för morgondagen pekar på V/NV så det blir Sisjön och scoutgården som gäller om dessa uppgifterna stämmer.

Fredagar är det nog inte så många lediga men för dom som känner för att svinga flugspö i helgen utan att fiska kan slå mig en signal om ni vill vara med. 0733 10 06 04

lördag 1 september 2012

laxlus


Sitter här och funderar på det dåliga fisket många av oss har upplevt i Trönderlagsälvarna. Kan det vara så att vi ser skadan som laxlusen orsakar på smolten av lax och havsöring.
Hittat lite olika artiklar från Nina i Norge som följer detta noga. Läs gärna artikeln nedan.

Sjøørret med lakselus
Sjøørret infisert med lakslus. Bildet er tatt i Etne i Hardanger i uke 24.
Utskriftsvennlig versjon

Mye lakselus

De første resultatene fra årets overvåking av lakselus langs norskekysten indikerer at det er mye lus i fjordene langs deler av Vest- og Midt-Norge. Særlig ytterst i Hardanger- og Trondheimsfjorden er infeksjonspresset fra lakselus høyt. I Hardanger var det også høyt infeksjonstrykk under hovedutvandringen til laksesmolten.
- I Hardanger og delvis i Sognefjorden har utvandrende laksesmolt blitt utsatt for moderat høye infeksjoner, mens sjøørreten ytterst i Hardanger er svært høyt infisert, sier Pål Arne Bjørn som er prosjektansvarlig for lakselusovervåkingen ved Havforskningsinstituttet.
I de andre fjordsystemene som er undersøkt varierer infeksjonspresset noe, men generelt er det høyest i ytre områder og i oppdrettsintensive områder. Fra Nordland og nordover er overvåkningen nettopp igangsatt, derfor er det ikke resultater fra dette området i denne rapporteringen.

Mye lus i midtre og ytre Hardanger

Alt fra begynnelsen av mai når hovedutvandringen til laksesmolten skjer, ble det funnet høye infeksjoner på enkelte laksesmolt. Selv om lakselusinfeksjonen på vill laksesmolt i Hardangerfjorden er betydelig høyere i år enn det som tidligere er observert de fleste sesongene etter år 2000, er den sannsynligvis noe lavere enn i fjor.
- Mesteparten av laksesmolten som ble fanget i midtre og ytre del av Hardangerfjorden i mai hadde lakselus. Infeksjonen varierte fra uke til uke. Enkelte uker hadde relativt mye av smolten, det vil si mellom 7 og 46 %, mer enn 10 lus, og var dermed over det som sannsynligvis er grensen for hva små smolt kan overleve. Mellom 10 og 73 % hadde også mer enn 0,1 lus per gram fiskevekt, noe som sannsynligvis fører til begynnende fysiologiske problemer, sier Pål Arne Bjørn.
Også resultatene på sjøørret og fra ”vaktburene”, spesielt i midtre og ytre Hardanger, indikerer at infeksjonstrykket har vært moderat høyt under hovedutvandringen til laksesmolt i Hardangerfjordsystemet (uke 18-22).
I begynnelsen av juni økte infeksjontrykket svært mye i midtre og spesielt i ytre Hardanger.
- Store deler av sjøørretsmolten men også enkelte gytefisk, er sannsynligvis dødelig infisert med lakselus og må avbryte sjøoppholdet for ikke å dø. I uke 23 og 24 i juni, var mellom 85 og 98 % av undersøkt sjøørret i ytre Hardanger infisert. I gjennomsnitt hadde denne fisken henholdsvis 99 og 118 lus. En fisk hadde hele 470 lus, sier Bjørn.
I indre Hardanger er infeksjonen av lakselus betydelig lavere.

Mye lus ytterst i Trondheimsfjorden

Sjøørreten i ytre Trondheimsfjord hadde svært høy lakselusinfeksjon allerede tidlig i juni, og infeksjonen er, som i 2011, den høyeste som noensinne har blitt registrert på denne lokaliteten. I Nord-Trøndelag har sjøørreten moderat forhøyede nivåer av lakselus.
I begge disse områdene er det trålt etter postsmolt av laks som skal analyseres.

Overvåking og rapportering av lakselus

Overvåkingen av lakselus langs norskekysten koordineres av Havforskningsinstituttet og utføres i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA). Også Rådgivende biologer (RB) og UNI Miljø bidrar.
Resultatene presenteres i en endelig rapport til Mattilsynet på slutten av året. Feltarbeidet i overvåkningsprogrammet gjennomføres fra slutten av april til høsten på utvalgte lokaliteter langs hele norskekysten. Denne første rapporten, inneholder foreløpige data fra Rogaland til Nord-Trøndelag for undersøkelsesperioden 29. april til 13. juni 2012.


Årets sista dopp????

Årets sista bad???????


Ett kort pass blev det nu på morgonen innan vinden började stöka till det. Ett kort bad blev det i det blott 17 gradiga vattnet. Spöna jag använde var från det tyngsta CND 15,6 till det lättaste Elgeco HIPS 9,6 #5-7. Höger axel funkar hyfsatt med tvåhandspö men med enhands känns det betydlig tuffare.
Bringsèns 10 fotare # 8-9 är i mastigast laget för min axel.För att kunna fortsätta att fiska å kasta så blir det mer tvåhandspö.
Positivt är det att vänstersidan sitter så fantastiskt fint så det är väl bara att köra vidare.
Kollar väder å vind om det blir kastning i morgon.