fredag 28 april 2017

vilket gensvar!



Oj vilken respons det blev på den hjälpen jag gav två gamla laxveteranerna i går.
En hade tydligen fundering på att avsluta detta fisket på grund av det allt mer betungande kastandet. Men efter gårdagens lilla demo av mig med framförallt Rio Scandi linorna kommit på helt andra tankar.
Mikael som fiskat fluga i över 50 år jämförde det som jag visade som samma revolution då kolfiberspöna kom.

En närmast religiös upplevelse för dessa veteraner. Efter ett samtal i dag fick jag höra att det skulle beställas 6 st Rio Scandi Versi T. Jag har själv ingen provision på dessa linor men gav gubbarna tips att ringa runt efter bästa pris.
 Kul att se på vad det landar.
.







torsdag 27 april 2017

Vad lycklig jag blir !!! :)


I dag var nog den trevligaste dagen under alla år som jag har hjälpt olika gubbar att hitta i lin-djungeln. Mikael Wollner med sin kompis Torbjörn B var väldigt nyfikna på detta med Rio Scandi Versi T. Även dom kasten som förknippas med Skagit ville dom se och prova

Tacklade upp mitt CTS Affinity DQ 13` med en # 8 = 33,1 g. Gubbarna bara skakade på huvudena när dom såg hur otroligt lätt jag kastar med detta konceptet. 
Dax för dom att testa lite själva. Men med 30-40 års kastande/fiskande är det inte helt enkel att ställa om.
Båda insåg ju att dom gamla linona fodrar betydligt mer muskelkraft än  dessa Rio ScandiVersi T
Tacklade upp 12´DQ 5-6 och # 7 Rio Scandi Short. Fick omdömet av Mikael detta var det absolut skönaste han någonsin kastat med.
Dax så att tackla upp 11`# 2-3 med en Rio Scandi Short # 4= 17,9 Jag blir alltid lika glad när gubben som håller i spöt bara skakar på skallen och börjar att skratta.
Då känner jag att jag har lyckats med mina spön/linor. Så nu skall det handlas Rio Scandi Versi T i olika linklasser.
Ett problem som dryftades var att Torbjörn inte kunde använda sin vänster hand för kastning från den s.k felsidan.
Visade Torbjörn ett backhands kast med två-handspö, det som praktiserats i USA.
Efter ett antal kast och lite justeringar fick han till helt fiskbara kast. Armen då?
Han kände inte ett dugg av smärta när kastade på detta sätt.
Så ville Mikael testa samma sak trots en utsliten höger armbåge av mycket badminton spelande. Efter några trevande kast fick han i väg det riktigt fint.  Hans onda armbåge märkte han överhuvud taget inte av alls.
Så jätteroligt att få förmedla min kunskap till framförallt så vetgiriga gamla lax veteraner     








onsdag 26 april 2017

En lång dag


Efter en lång dag på sjukhus med röntgen å div prov tagningar var det skönt att vara hemma igen. Ett nytt prov i morgon och så småningom en ny dator tomografi.
Men i morgon skall jag hjälpa en klubbkompis och hans polare för att få till detta med dom lite kortare linorna och detta med Snap T och Perry Poke.




På söndag är jag åter vid sjön med mina OPST linor om någon är intresserad av att testa dessa fina linor för våra trånga vatten.
Troligtvis blir det Råda sjön om vindutsikterna håller i sig
Är vid sjön runt 10 tiden och platsen är Rådasjöns eller Stensjöns badplats beroende på vindriktning.








måndag 24 april 2017

En liten fundering....



Efter dagens demo,som MM All Fly arrangerade tillsammans med Guideline,fick jag en fundering av samma typ som när Lopp hade det för några veckor sedan.
Alla dessa demo bygger på att vi skall köpa nya grejor...som kanske inte alltid är bättre för oss när vi fiskar.
Jag ska ha en demo för att visa hur praktiska OPST och andra Skagit linor är i det vardagliga fisket.Vad tror ni om det,gott folk??
Detta gör jag som en motvikt till alla nyheter som poppar upp på marknaden.
!!OBS!! Jag är inte sponsrad av något företag överhuvudtaget.
Så den som vill komma och känna på dessa linor/ spön som jag fiskar med är hjärtligt välkommen,
Fika får ni ta med själva.
Håll bara koll så skall jag hitta en lörd/ söndag som passar.






söndag 23 april 2017

Många goa gubbar.

Skapligt med gubbar vid sjön i dag
En fin vårdag med en svag vind snett in från höger och en värmande aprilsol.Trots att jag inte hade aviserat kastning kom det många gubbar. Fiskebroder Christian W var med från början och sedan fyllde det på efterhand.
Trogna spöslitarna Adis och Jens kom med varsitt LOOP Cross 12`# 7. 
Adis hade laddat med en kort Skagitlina från Airflo.
Detta kastade jättefint. Jens körde med en Rio Scandi Schort Versi T# 7 även detta satt jättefint på hans spö.
Så kom en gubbe vid namn Bengt-Arne  och ville ha lite hjälp med en lina till sitt Guideline Rst 9`# 7. Spöt används för havsöringsfiske och bara med överhandskast. Linorna som han använde kom han inte överens med, så mina alternativ är ju Rio Scandi Short Versi T.
 Jag är själv inte är särskilt bra på just överhandskast,ett kast jag använder ytterst sällan.
Men Adis är duktig så han fick göra utvärderingen. Började med  en 6/7 som funkade skapligt men i tyngsta laget. Någon #5:a hade jag inte med mig men # 4:an passade jättefint Som vanligt är ju linvalet vad man gillar bäst men här är det en 4:a eller 5:a bara en smaksak.
Så dök B-G upp för att prova sitt nybyggda CTS Skagit 14`# 9/10 med lite olika linor. Av alla linor han provade upplevde han en Rio Skagit Max Long som den skönaste att kasta med.

Själv var jag nyfiken på min lilla 12` # 5/6 nu laddat med en 400gr = 25,9g Skagit+ en T 8 spets +5,5g. Detta konceptet var lättare att kasta med än det jag normalt använder till spöt. En Rio Scandi Short versi T # 7 425gr= 27,6g. Dessa två linor har i stort sett samma längd. 

John S. och Conny L. kom förbi för att tjôta lite om spö/ linor / fiske,

Fin böjkurva på Adis LOOP Cross 12`# 7









 






lördag 22 april 2017

Om detta. blir verklighet



Her er kortet, som Miljø- og Fødevareministeriet udarbejdede. På kortet ses havbrug placeret ud for Skagen, ved Læsø, ud for Djursland og et par stykker fra Sjællands Odde ind til Gilleleje...

Vad händer med laxen på Västkusten om detta blir verklighet. Svårt att uttyda om det är laxodling som avses. Men hur mycket annat finns det att odla i kassar?







Nu får vinden lugna sig!!!



Nu är det dax att vinden avtar så det åter blir kastbart vid sjön. I morgon gör jag ett försök eftersom vinden skall vrida till N/NV. Kan det bli läge för kastning i Stensjön.


onsdag 19 april 2017

Snart dax att kasta igen



Efter att tillbringat många timmar på Mölndals akut och sedan SS akut för att kolla höften, som snart är helt okej. Åter står bara svullnade på vänster sida av nacken som flera av läkarna varit oroliga för. Men även detta börjar gå tillbaka.
En sväng nu vid 13-tiden till läkare för att få en bedömning av svullnaden och ev. en röntgen. Är det klartecken så blir det med största sannolikhet en sväng till sjön i morgon om vädret tillåter för att lufta flugspöna. Några fiskevänner ville ha lite tips med kastningen inför stundande laxfiske. Det ställer jag gärna upp på.






söndag 16 april 2017

Intressant läsning om Ätranlaxen


Läst en intressant artikel om Ätranlaxen som laxens förkämpe i Ätran Ingmar Alenäs skrivit på sin hemsida.

1. NATURNYTT
ÄTRANLAXEN LÄGGER ”GULDÄGG”
APRIL 14, 2017 INGEMAR
2017-04-14 Nu har det vandrat upp över 200 fiskar i Ätran, de flesta äkta, naturproducerade atlantlaxar. Varför är Ätranlaxen så viktig i ett internationellt perspektiv jämfört med andra laxar?

Jo, Ätran har en egen, ursprunglig, genetiskt unik stam av atlantlax. Jämför man med andra Västkuståar ex.  Lagan och Nissan har laxen där till största delen utestängts från sina lekplatser. Därför måste dessa laxstammar hållas vid liv genom konstgjord odling dvs utsättning av odlad fisk. Ibland har man då tagit avelslax från andra åar ex Ätran. Odling och främmande stammar ändrar älvens ursprungliga genetik. Laganlaxens genetik är således ändrad genom utsättning av hundratusentals odlade smolt som inte är i harmoni med älvens naturliga miljö och ekosystem.

I Norska älvar är det bättre ställt med vandringsmöjligheterna för laxen. Men där är problemet att hundratusentals odlade laxar rymmer från kassarna i havet och vandrar upp i älvarna för lek. Effekten blir densamma som vid odling. Laxstammarnas  ursprungliga genetik förstörs!

Den 10 April 2017 publicerades en artikel i Nature Ecology & Evolution (Läs mer här) som visar att naturlaxen i 62 vilda Norska laxälvar redan har påverkats och förändrats allvarligt av förrymd, odlad lax. Dessa odlade, förrymda laxar anses enligt ICES Journal of Marine Science vara det största hotet i dag mot Norges vilda laxstammar! (Läs mer här). Även på Island och Färöarna breder laxodlingen ut sig efter kusterna. (Klicka på bilden nedan)



Ätran är helt unik när det gäller Atlantlax. Ätran har haft kvar en viktig del av sina ursprungliga lekområden i huvudfåran upp till Ätrafors samt i  biflödet Högvadsån. Hertingforsen har nu återfått sin produktion av lax och i Ätrafors finns en möjlighet till restaurering av flera naturliga lekområden. Ätran har påverkats minimalt av genetiskt främmande utsättningar. Ätran ligger långt från förrymd odlad lax från Norge. Vissa rymlingar noteras men sorteras noggrant bort av laxräknare Sven-Erik Möller vid Nydala.

Därför är Ätranlaxen en av världens mest  ursprungliga och genetiskt opåverkade laxstammar. Ätranlaxen är en genetisk guldgruva och exempel på en ovärderlig ekosystemtjänst.  Ätranlaxen har använts vid nyetablering av lax i tidigare laxbiotoper i Danmark (Gudenå) och Tyskland (Elbe och Rhen). Var rädd om vår naturliga Ätranlax!  Ätranlaxen får guldmedalj i laxarnas världslag!
Ätranlaxen lägger ”guldägg”.
Glad Påsk!



lördag 15 april 2017

En värkande höft som bli allt bätrre

Olof Johanson provar Skagit lina



Sitter här med en höft som blir all bättre.Eftersom min hustru är duktig på att analysera dom mesta krämpor. Så naturligtvis kom hon på vad som orsakade denna enorma smärta.
Mycket riktigt hade jag trots att jag gick med en stav så råkade jag ramla, slog upp ett litet sår på höger knä OCH sträckte tydligen ut höftmuskeln duktigt.....
Bara detta känns ju underbart så nu kanske det blir en sväng till sjön för att svinga lite.
Tittade på några äldre bilder från  ett pass i sjön. Jo det är Olof Johansson som ville ha lite introduktion med detta om sk Skagitlinor.
Helt underbart att en man som fiskat lax i ca 60 år fortfarande är så vetgirig att vilja lära något nytt.
Det finns dom som fördömer alla nyheter mest av okunskap. Naturligtvis för dom aldrig har provat eller inte fått hjälpen att testa.







fredag 14 april 2017

Värkande leder


Sitter här med värkande leder och framförallt en höft som gör fruktansvärt ont efter bara en kort stunds sittande på en stol. Tror själv att det kanske är Artrosen som har angripit leden.Smärtan försvinner om jag lägger mig en kort minut och sedan kan jag gå som vanligt,

Vad göra när man inte kan fiska/ kasta?? Jo, läsa en i mitt tycke den bästa bok som någonsin skrivits på svenska om laxfiske.
Då en del s.k förståsigpåare ondgjorde sig över att jag lyckades fånga några besor i Ån borde dom absolut läsa denna bok av en av Sveriges absolut mest erfarna laxfiskare. Om ni inte orkar läsa genom boken så ta en titt på ett kapitel i slutet av boken som Olof ägnar åt just besor.
Då kan det bli en lite omvärdering av det tidiga fisket i våra åar.
PS. En 10 kilos nystigen lax tagen Viskan,tydligen den 9/4. DS.



 

måndag 10 april 2017

Förvirringen kvarstår.



Var ju tvungen att göra en test av mina två 10,6:or På spöt närmast kameran står # 5-6 och har ett viktfönster enligt tillverkaren 25,9-35,6g.
På spöt längst bort står # 8 med ett viktfönster 21,6-25,9g Här ser man tydligt vilket spö som har mest lyftkraft.
Vad skall vi som konsument hålla oss till? För mig är ju siffran på spöt helt missvisande i detta fallet.



Förvirring om spö.



Kan man bli mer förvirrad när det gäller siffrorna som fabrikanterna sätter på sina  spön??? Är det helt taget ur luften eller har jag missat något väsentligt.
Spöt på bilden ovan är en # 8 med ett viktfönster enligt CTS 21,6-25,9g.
Okej det köper jag.

 

Nästa spö har samma längd 10,6´# 5-6 och ett viktfönster på 25,9-35,6.
Nu blir det virrigt, som tur är har jag såpass rutin på detta att jag har provat mig fram själv.
Men jag tycker synd om den som är ny i detta med spön/ linor. Man är helt i händerna på fabrikanter/ handlare som inte kan redogöra för vad deras siffror på spöna står för.
5-6:an ovan fiskar jag med en Rio Scandi Short Versi T # 5=20,8 g eller en OPST på 300gr = 19,4g. Detta passar mig för enhandskastning nu talar jag hela tiden om Speykast.
Klass # 8 spöt med ett betydlig lägre viktfönster kör jag Short Versi T# 6 = 24,0g. Skall även testa en OPST 350gr =22,7g. Förvirringen är total angående detta, men svårigheten ligger ju i om man skulle köpa något nytt spö.
Men nytt spököp utan att prova med mina egna linor är numera otänkbart.












söndag 9 april 2017

Träning som vanligt + Lite filmer från min kastning

Träning  är det som gäller



Lite kallt vid sjön var det fast termometern visade skapliga 9 grader.
Åkte mest upp för att göra en test av två olika linor på samma spö.

                                   Läste ett citat som jag tog till mig.
           " Det finns ingen hiss till att bli bättre, man måste ta trappan"


                  Här kommer några filmsnuttar från dagens pass.









lördag 8 april 2017

En sväng till sjön



Av den begynnande förkylningen blev det intet. Konstiga saker som händer i kroppen i bland. Allmänt risig i går kväll med frossa å ledvärk och nu på eftermiddagen är det som vanligt igen.
Alltså den ständiga ryggvärken. Så i morgon tänkte jag ta mig en sväng till sjön för att testa några Skagitlinor på olika spön. 

torsdag 6 april 2017

En rolig dag vid Ån + lite film med böjt spö







Berny provar ett spö.


Efter gårdagens hårda vindar och en vattenhöjning på havsvattnet med ca. 40 cm var det läge att lägga några kast i Ån igen. Riggade kameran och började fiska.Jag hade väl inte ute full längd på skjutlinan innan första laxbesan tog min rödsvarta Francis fluga. Kul att få med det på film.


Bara en liten stund senare drar det till i linan och laxbesa nr 2 sitter fast.Nu var det en ännu starkare fisk som rusade nedströms så tankarna gick: kunde det vara en nystigen fisk?? Efter lite givande/tagande såg jag att även denna var en stor laxbesa. Kameran stod åter riggad på ryggsäcken men tyvärr missade jag att slå på ljudknappen på mikrofonen.



Dom följande filmerna har tyvärr inget ljud så det är inget fel på er dator.










onsdag 5 april 2017

Vad fattas dessa människor?



Läs och begrunda så förstår vi varför fisken på västkusten snart är borta.

tisdag 4 april 2017

Åter till Ån



Tillbaka vid Ån mest för att prova lite olika spön. Lånat ett Mackenzie dtx-g2 11,2` #7/8. Provade med Rio Scandi Short Versi T #6/7 och en OPST 300gr båda med lite olika sjunkspetsar.
Detta spöt hamnar i en gråzon för mig...för tungt att kasta med en hand och lite kort för två händer.
Då var CTS 10,6´# 8 Affinity Switch lättare att kasta med en hand och OPST 300gr Jag hade tyvärr åkt ifrån 275gr som jag tror blir den jag kommer att använda på det spöt när det gäller korta linor.
Sen började det att kännas av i handleden. Bara att rigga CTS 12:an och en #6/7 Short Versi T. Funkade fint även med 300gr OPST och olika spetsar. Rio linan är trots allt skönast att kasta / fiska med.
Som vanligt när man är på nederdelen av Ån så kommer nästan alltid vinden från havet och så även i dag. Jag tappade sugen när flugan hamnar bakom linan. Det gick upp en som jag uppfattade det en stor fisk i ett våldsamt plask alldeles ovanför mig...
Vinden gjorde att jag packade ihop. Tog en sväng högre upp bara för att kika på vattenmätaren som  visade på 40.






söndag 2 april 2017

Tuffare spö.

CTS Affinity sk Switch 10,6 #8


Efter gårdagen bataljer med tre stora laxbesor varav två på mitt CTS Affinity DQ 10,6 # 5-6 förstod jag trots att det är ett underbart spö att kasta med behövs mera kraft i klinga för att lyfta motsträviga fiskar.
Samma spö fast 12`# 5-6 var det mera kraft att lyfta lax nr:3. Nu snurrade det i skallen...var det dax att bygga en ny 10,6:a för lite tyngre lina eller?? Nej.Kom då på att jag hade ett CTS Affinity s.k Switch 10,6`#8 som jag inte kommit så bra överens med tidigare.
Upp till sjön i dag för att testa en tanke jag hade om en lina till spöt. 300gr= 19,4 +T 8 spets satt kanonfint på spöt.
Helt plötsligt var problemet med ett enhandspö för laxfisket löst. Detta spöt är betydligt tuffare än det jag använde i går.

John laddar med 16 fots Meiser Highlander Classics




Nu kom John till sjön för att prova två av sina tuffaste spön. En 16´# 7/8/9 Meiser och en Meiser MKS # 9/11. Med passande linor är det fantastiska spö att kasta med men för mina klena armar / leder är det alldeles för tunga grejer.

Så dök det upp några gubbar från Kvarnbyns sportfiskeklubb bl.a Conny L. utan spö men mycket snack blev det om både linor och spö.
Som alltid är det lika kul när det kommer gubbar till sjön, ofta för att få lite tips om linor.











 

lördag 1 april 2017

Inget Aprilskämt+film från dagen.


Roligaste fisket på länge!! Premiär i dag och ett pass vid Ån. Började fiska med CTS DQ 10,6 #5-6+OPST 275gr/ sjunk6 spets. Ser en virvel i ytan just där linan passerar.Ett nytt kast och en tung fisk har tagit flugan. Förstår ganska snabbt att det är en stor laxbesa då den inte visar sig utan bara går mot botten. Nu visar det sig att den 10,6:an är i mjukaste laget för det tog tid att få in fiske för avkrokning och återutsättning.


Nu hade Janne Lybeck kommit för en stunds fiske. Åter en virvel på ytan och jag lägger ut flugan.Fisken tar direkt. Enhandspöt får verkligen jobba det kroknar ända ner i handtaget.Nu har jag hjälp av Janne att lossa flugan men det satt illa till så han kapade av tafsen.

Dax för lite fika och byta spö till CTS DQ 12`# 5-6 och en 6/7 Rio Scandi Short Versi T +T8 spets med samma fluga. Två små hugg först men i tredje kastet tog åter en stor laxbesa flugan. Flugan?? Ja,det var en av Johns skapelse för öring / makrillfiske.    Så vad är en laxfluga?


Lite filmat blev det,tyvärr utan fisk men lite trevligt snack gubbar emellan.