Sitter jus och läser om ansvarsfullt fiske hur det bedrivs på Island.
Själv köper jag min havsfisk från firman Brobergs Mat som tar sin fisk från just Island. Oj vilken fisk man levererar till en man som vet hur nyfångad fisk skall vara.
Detta är något helt annat än vad svenska myndigheter håller på med. Våra myndigheter håller på att utrota vårt lilla fiskbestånd som finn kvar
Miljömärkt och hållbart
All vår viltfångade fisk kommer från Island och har fiskats med krok eller snurrevad vilket är skonsamt mot miljön och mot fisken. Fisken är handfiléad och styckfryst kort tid efter att den är fångad.
Vår fisk är certifierad enligt Iceland Reponsible Fisheries (IRF) Fisken garanteras från hållbara bestånd och det är totalförbud för dumpning av bifångst. Vår fisk har dessutom fångats med miljövänliga redskap och kan spåras tillbaka till båt, fångstdag, redskap och fångstområde. Det råder fiskestopp under april månad när fisken leker, så att den verkligen får vara ifred under denna period.
Fisken filéas och fryses in på ett par anläggningar på västra Island som är certifierade enligt EN45011 / ISO 65. Flera av fisksorterna är så kallad bifångst, dvs arter som fångas trots att avsikten är, och redskapen avsedda för, andra arter. Islands lagstiftning förbjuder att man slänger tillbaka död eller skadad fisk, detta kan bestraffas med fängelse. Genom detta system har isländska staten hård kontroll på all fisk som fångas på isländskt fiskevatten och får ett utomordentligt underlag för beräkningar av fiskbestånden och framtida kvoter. Vi kan därför, om än i begränsad mängd, erbjuda fisk som kommer från arter som anses ha mindre livskraftiga bestånd. Det innebär också att vissa sorter från tid till annan kan vara slut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar