fredag 11 oktober 2024

Att bli manipulerad


 Läste en artikel ur en medicinsk tidskrift. Det är ju nästan så att man blir mörkrädd.


Vilken typ av lax är säker att äta rå?


Lax märkt "vildfångad" anses ofta vara friskare av olika anledningar. Dessa fiskar är laddade med omega-3-fettsyre
 , de är fria att växa i en hälsosam miljö och de kan äta en mängd vild plankton, fisk och alger. 

Att leva i det vilda kommer dock med en kostnad: parasiter. Vildfångad lax har en högre infektionsfrekvens eftersom de löper större risk att äta infekterad mat i naturen (i motsats till en odlad laxs konstgjorda, parasitfria kost
 ). Det är ingen bra idé att äta rå, vildfångad lax om du inte vet att den har blivit snabbfryst först.

Gårdsuppfödd slapp

Gårdsuppfödd lax, särskilt fisk som har blivit snabbfryst, är din bästa insats för att äta rå sushi som du köpt i mataffären. Även om fiskodlingar ofta har ett dåligt rykte i hälsokostkretsar, är fiskar som föds upp i fångenskap inte lika mottagliga för parasitsjukdomar av tre skäl:

De söker inte sitt eget byte i naturen, vilket betyder att de förmodligen inte kommer att äta som har blivit infekterade.
De föds upp under förhållanden som är utformade för att hålla dem friska och sjukdomsfria.
De är nästan alltid frysta innan de skickas till butiker och restauranger
 . 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar