fredag 23 februari 2018

Tack alla för uppskatningen.


Jag vill tacka alla för er uppmuntran jag fick för det hederstecknet jag fick av min fiskeklubb Sällskapet Sportfiskarna Göteborg SSG. Dessa rader skrev vår ordförande i dag på SSGs hemsida.

Från vänster Martin G Erikson, Pontus Pålsson, Hans Hultberg, Olof Johansson, Berndt Forsberg. Foto Jan Osvaldsson



Olof Johansson kan sägas vara den som lanserade sportfisket efter havsöring på Västkusten under 1950-talet. Då var det gott om torsk längs Västkustens stränder och klippor och det var det fiske som de flesta ägnade sig åt. Olof arbetade då som expedit i Strömvalls sportfiskebutik på Östra Larmgatan i Göteborg. Innan han kom till butiken på vårmorgnarna så hade han ofta varit ute på ett öringpass i Kungsbackafjorden. Olof har på åtskilliga spaltmetrar i tidningar och böcker skildrat detta fiske som nu är bakgrunden till vårt havsöringsfiske idag.
På hans meritlista kan också läggas ett flertal fiskeböcker, där den senaste ”Född Fiskare” enligt många är det verkliga fullträffen. Tillsammans med Otto Elander startade han Fiskejournalen som några år bytte namn till Sportfiske under period och var Sportfiskeförbundets tidning.
Olof har spelat en stor roll för SSG genom att under många år satt i styrelsen från 1960 bland annat var han ordförande 1968 och 1969. I SSG ägnade Olof sig främst åt Rolfsån och Laxen och kämpade för riva vandringshinder och få bort bottengarnen i Hanhals, bland allt annat som var aktuellt för SSG på 60-talet, Säveån, Kobergsvattnen och sökandet efter ytterligare vatten.
Berndt Forsberg är en gudabenådad pedagog för den som vill lära sig att kasta med flugspö. I stort sett varje morgon med öppet vatten i Rådasjön eller Stensjön står Berndt i sina lågstövlar och lär ut kastandets finesser till både SSGs medlemmar och andra som vill lära sig kasta ännu bättre.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar