torsdag 30 december 2021

En reflektion på årets sista dag.


 Det är med sorg i hjärtat man tänker tillbaka på en svunnen tid och fisket vi hade här på västkusten. Bilden ovan är från mars 1977 alltså 45år sedan. Det tog inte längre tid att ödelägga stora delar av västkusten.

Bilden visar en långa med den fantastiska vikten av 24,35, och raderade tidigare rekord långan på 19,3kg som legenden Olof Johansson metade upp på samma ställe. Platsen som fiskebroder Christian W och Stig Carlsson hittade och fick det eminenta namnet Lubbegrund.  Även Christian kunde under kort tid stoltsera med det svenska rekordet på samma fiskart med en magnifik långa på18,8 kg. Själv lyckade jag meta upp en fantastisk fin långa på 15,6kg.  Inga lätta fiskar att överlista, många timmars väntan med stora gråsej eller makrillfiléer liggande på botten 70-90m längre ned


Platsen var ett av dom få ställen där det gick att med våra små båtar 5-6m kunna fiska efter den åtråvärda fisken Lubb. Men detta fisket har totalt kollapsat tack vare ett ohämmat yrkesfiske. Och det förutsätter runt hela vår kust medan politikerna blundar. Vem har rätt att skövla våra en gång så fiskrika vatten??

Fiskebroder Ingvar och tre fina Lubbar.


Har ni möjligheter så läs dessa två böcker så förstår ni hur det var för 40-50 år sedan och tidigare.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar