söndag 18 augusti 2019

Gammalt möter nytt


Alltid lika trevligt när det kommer lite fler gubbar för att svinga spö några timmar. Själv var jag som vanligt ganska tidig. Riggade ett spö och sedan ett snabbt dopp i sjön. Jo det känns lite svalare i vattnet nu.
Tre spön var med i dag, från 11,3-13 fot och dom vanliga linorna, mest dom lite längre Bodyna ca 8m + 4,5m spetsar.
Berth-Arne kom för att tjôta och göra några släng, som alltid lika trevligt. Så dök Janne L upp med en del av sina B&W spön bl.a. en mycket trevlig 12,4# 8-9.


På det hade han en #9 Rio Scandi Short Versi T med en 12 fots Hardy spets = 10,6m/35,5g. Kastade hyfsat tycke vi, men lindoktorn rekommenderade i stället en Nextcast SalarFinder #7-8 med en 15 fots 7a spets. Kanske inte optimalt men det var vad som fanns att tillgå just då.
Nu tyckte samtliga som provade att spöt började jobba fint. Ingen större skillnad i vikt 30,5+6,2g spets= 36,7 1,2g den viktskillnaden är inget vi känner Däremot längden på linorna har större betydelse .Rio linan 10,6m Nextcast linan 12,5m. Återigen är vi i den situationen att spöts längd i fot avgör oftast linans längd i meter.
Alltså spöt 12,4fot linan i detta fall 12,5m =med en vikt som passade spöt skapligt.
Samma lina på en 12 fots Hexagraph då kom detta ålderstigna spöt till sin rätt tyckte vi som provade. Alltid lika kul att se att gamla spön och nya linor funkar fint i hop.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar