fredag 8 januari 2021

Vad belastar spöt?


 Kul när man pratar linvikter med olika flugkastare. 95% är fixerade vad linan väger, jag förstår dom. Men väldigt få tänker på hur dom kastar. Naturligtvis har linans vikt jätte stor betydelse vid vanliga överhandskast. Men det man glömmer bort är att vid Speykast belastar man inte spöt  med mer än en liten del av linans vikt,

Därför bör man ha betydligt tyngre linor vid nämnda kast. Sedan är ju vikten avgörande vad man själv tycker är trevligt att kasta med . Kolla på bilden ovan så förstår ni hur det funkar.

Här kommer ett utdrag från en mailkonversation jag hade med Thomas Berggren på Lilla Malma. jag tror att det är han som kan detta bäst.



Finns lite olika svar på det beroende på om det är en kunnig fysiker som svarar eller en vanligt hygglig kastare.

Det är det arbete som utförs för att flytta en massa(Linan) som skapar en motkraft och böjer hävstången (spöt) vi använder. Så! svaret är å ena sidan att inget av linan laddar spöt... Men jag tror mig förstå vad ni är ute efter och då blir mitt enkla svar: att hela den del av linan som rör sig i samma riktning som spöt (minus slack)ingår i den del som du böjer spöt (”laddar”) genom att accelerera det i kastriktningen.

Den del av linan som inte färdas i samma riktning när loopen formats och du släppt kastet är bara en last och ingår inte det som vanligtvis kallas ”ladda spöt”.

Tex. När du ankrar långt ut och långt framför spöt så får du en mindre mängd av linans massa som ingår i den del av linan som du flyttar i kastriktningen.

I motsats om du ankrar extremt långt bak så kan man i vissa fall lyckas flytta hela linan utom tafs i kastriktningen.

Filma era kast med coachning app och titta bild för bild och frys bilden när loopen formas och kasten är ”släppt” så ser du hur mycket av linan som ingår i ”laddningen”

Hur mycket av linans vikt som ingår är en annan sak eftersom linans profil och viktfördelning påverkar.

Enkelt experiment:

Test1.

20 m Level klump som väger 60g. Varav 10m ligger framför och inte ingår i ”laddningen”.

Då kan man förenklat säga att du kastar framåt endast 30g av linans vikt, de resterande 30g blir last och hämmar kastet.

Test2

20 m triangel taper Som också väger 60g med linjärt avsmalnande fronttapering på 10m (i detta exempel avsmalnande till 0 för enklare matematik).

Samma kast med 10m framför, då kastar du 45g och får bara 15g last. Detta eftersom de första 10 metrarna kan endast väga hälften så mycket som de otaperade bakre 10 metrarna.

Vet inte om du blev klokare av detta??!

Tyvärr är det som oftast mycket enklare att svara:

Det beror på!

Best regards//

Thomas Berggren 

FFF-Master Certified Instructor

FFF-Two Handed Certified Instructor.

Lilla Malma Fishery

Malma-Brogetorp

642 96 Malmköping




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar