söndag 4 oktober 2020

En liten fundering


 Sitter lite å funderar nu när regnet smattrar mot fönsterrutan. Detta med material i våra flugspön. Grafén är ju det senaste, men min fundering är vad tillför det mig som brukare av flugspön. 

Själv är jag skeptiskt om det kan bli så mycket annorlunda. jag tror inte jag kastar 10 meter längre med ett spö som innehåller någon procent Grafén. Fick ett mail från företaget CTS som jag köpt ganska många klingor av.

Ett mycket intressant mail vad dom tycker om Grafén. jag har kopierat detta mail och lägger det här under för beskådade.


Som en högt specialiserad och ingenjörsorienterad blank tillverkare får vi ofta frågor om material och vad som verkligen är de bästa tygerna för att göra ämnen.

 Ett antal av er har frågat om grafen nyligen - här är nedgången.

 Grafen var namnet på ett enda lager av anslutna kolatomer när de först observerades på 1960-talet. Det görs, i elementära termer, genom att ta bort eller "skala" ett enda lager av atomer, av en klump eller ett ark grafit.

 Grafen har funnits ganska länge och slog de kommersiella rubrikerna på allvar runt 2010. Ett enda lager kolatomer (grafen) är otroligt tunt, cirka 30 gånger tunnare än en enda kolfibersträng som vi använder i våra stavar.

  Det är otroligt starkt för sin vikt. Teoretiska illustrationer av dess styrka, till exempel en grafenhängmatta som håller vikten på en katt, men bara väger vikten på en kattens morrhår, blir folk mycket glada!

 De termiska, elektriska och magnetiska egenskaperna hos grafen och att den är nästan transparent, erbjuder spännande möjligheter för elektronikindustrin, och det är utan tvekan där den har mest löfte.

Den nuvarande kommersiella branschpraxis inom marknaden för rekreationskompositer är att blanda en liten mängd grafenflingor, vanligtvis kallad nanopulver, i hartset som gör det kolfiberepoxiimpregnerade materialet (prepeg) som fiskeämnen är tillverkade av.

  CTS undersökte grafen som en tillsats till vårt hartssystem för några år sedan. Vi hittade inga bevis för att tillsats av grafen nanopulver till epoxihartset förbättrade någon av de egenskaper vi letade efter i ett material för fiskespön.

 Omvänt hittade vi bevis för att tillsats av mer än 10% nanopulver till epoximatrisen ökar dess sprödhet. I en fiskespö är vi beroende av härdade epoxihartssystem för att fördela stötar, skydda laminatet och stödja fibern vid kompression.

 En av de största fördelarna med att tillsätta grafen nanopulver till kompositmaterial är att förbättra elektrisk ledningsförmåga. Naturligtvis inte något vi särskilt vill göra med fiskespön!

 Vi drog slutsatsen att tillägg av lite grafen till våra hartser kan vara bra för marknadsavdelningen och vår förmåga att sälja en dyrare produkt men marginellt skadlig för prestanda.

  CTS ligger i framkant av utvecklingen inom kompositindustrin. Vi deltar i mässor runt om i världen på jakt efter de senaste framstegen inom både material, utrustning och procedurer.

 Vårt interna testlaboratorium ger oss verkliga data med test som är specifika för våra krav. Det är där vi ständigt ställer frågan: "Förbättrar det vad vi har?"

  Vi lever och andas vårt 'Hooked on Technology' mantra. Med CTS kan du vara säker på att du får de bästa, mest avancerade ämnena i världen.

 CTS handlar om prestanda. Ren. Enkel.

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar