torsdag 28 maj 2020

Ett spö och 7 linor



Efter att ha läst på olika forum där många blir vilsna på detta med olika siffror som står på spöna. I dag har jag provat ett spö ett Sameos Opal med siffran #7 på.
Testade 7 st olika linor, Började med Rio Scandi  Short # 6/7 vikt 26,4g. Kastade jätte skönt. Nr: 2 även den en Rio Versi T 27,6g men nu med intermediate spets detta känns betydlig tyngre, men det är ju inte dom 1,2 g som märks utan spetsen som nyper fast i vattnet gör att allt känns tyngre att kasta med.
Lina nr: 3 även den en Rio Versi T nu en #7/8= 29,3g fantastiskt fin att kasta med så även nr: 4 en Hardy Rocket #7/8 = 31 g båda dessa med flytspets.
Lina nr:5 en Rio Max GameChanger F/H/ I  som det står # 6 men där boodyn väger 27,6 gmed en spets på 4,9 är vi uppe på 32,5g. Detta kastar jättefint men är tungt för spöt att lyfta ur vattnet inte på grund av vikten utan att den sjunker.
Lina nr:6 åter en Skagit lina på 300gr=19,4g även denna med en intermediate spets på 4,9 g.=24,3g. Denna linan kastar spö hur lätt som helst mest beroende på dess ringa längd.
 Kontentan av detta är att en kort lina kan väga betydligt mer än en längre lina.
Någonstans finns det naturligtvis ett tak hur mycket spöna orkar. Lina nr:7 blev en OPST 450gr = 29,2+4,9 g spets=34,1g som låg i rullväskan och är tänkt för ett tuffare spö. Jo även denna linan gick att kasta med men var absolut för tung för just detta spöt.
Mitt lilla experiment visar att siffrorna som står på spöna är en rekommendation från tillverkaren. Tyvärr står det ingen stans vilken kastteknik som siffran hänvisas till.
När det gäller linvikt är ju skillnaden på överhandskast respektive Speykast väldigt markant.
Jag frågade kastoraklet Tomas Berggren om man kan känna skillnad på 1-2g på en lina. Svaret jag fick av honom var att han kunde det om han samtidigt kastade med ett spö i varje hand. Skulle han däremot kasta med ett spö i taget kan han inte känna skillnaden i så liten vikt.
 Jag kopierade en text som Staffan Dahlbom skrev på Edge angående linvikter.

Hej, det enklaste svaret blir att det inte finns något som heter "spöklasser". Linor klassificeras enligt en standard, men inte spön. 
Vad är det då för siffra som står på klingan? Det är tillverkarens egen rekommendation av lämplig linklass. 
Hur kan det då variera så mycket? 
Många som tillverkar spön tillverkar också linor, ofta är rekommendationerna gjorda efter hur mycket de egna linorna väger. Väldigt många har lämnat AFFTA/AFTMA och gör linor som väger mer än den linklass som de är märkta med. 
Varför då?
Den förklaring jag hört är att den amerikanska marknaden ville ha styvare spön. Att de sedan Inte kunde kasta rätt klassade linor med dessa spön var ju inte förvånande. Responsen från marknaden blev tyngre linor. Vi hade alltså en parallellförskjutning av både spön och linor under en period. Min fråga blir då, varför inte bara välja ett styvare spö och en lina I en annan linklass? 
Svaret på den frågan är min högst personliga gissning. Jag tror folk hellre fiskar med en femma än en sjua, ju lägre siffra desto bättre/roligare eftersom tung utrustning är tråkigare att drilla fisk på. Sedan att linorna är solklara sjuor och spöna funkar klockers med dessa och att ingen ifrågasätter detta verkar vara ett sätt att lura sig själv.
En linrekkomendation är verkligen bara en rekommendation. Du kan kasta allt från en lina i klass 3 till en lina i klass 7 med vilket "femmaspö" som helst. 
Betänk att linor i klasser från 3 till 7 täcker spannet 6,5 g till 12,0 g. Det skiljer 5,5 gram. En fet prilla väger 5,5 gram 😉









 
















fredag 22 maj 2020

När det blir som man tänkt


Hittade en Skagit lina som nog var bland den första jag köpte. Alltså för många år sedan. Efterhand som min teknik utvecklas var det läge att åter prova denna. Nu på ett helt annat spö än första gången.
Linan ja En SA Skagit Extreme 280gr= 18,1g/ 5,5m + 3m Rio flytspets 4,5g. Detta på Sameos Opal 11´# 6 var en höjdare att kasta med. Helt klart en favorit till det lätta fisket,
Opal 11 # 7 med en intermediatelina+3 m sjunk 3 spets var inte heller fel att att kasta med. Två fina kombinationer till stundande regnbågsfiske.

Alltid lika roligt när bitarna som jag fundera på faller på plats.







onsdag 20 maj 2020

Varför göra det svårt?

Sameos Opal Switch 11 #6 #7 med Skagitlinor


På dagens kast träning upplevde jag verkligen skillnad på vad som är riktigt lätt och vad som känns lite jobbigare att kasta med. Mina handleder och axlar var inte på sitt bästa humör i dag.
Då gäller det att finna vad som belastar minst. Jo på båda Opalspöna som syns på bilden ovan är det helt klart Skagitlinorna som gör kastningen så lekande lätt.
På Sameos Opal Switch 11 #7 kör jag OPST 400gr=25,9g/ 5m+3m spets 4,5g= 30,4g. Den jämförde jag med Rio Scandi Short Versi T# 7 350gr= 22,7g/7m+3m spets 4,5g totalt 27,2 g.
Återigen är det den korta men tyngsta lina som är så fantastiskt lätt att kasta med.
På Opal #6 jämförde jag en 300gr/20fot =6,10m Skagitlina från Kina +3m 4,5g spets=23,9g med Rio Scandi Short VersiT #6=7m body19,8g+ 3 m 4,5g spets=24,3g.
Oj så mycket lättare skagitlinan kastar jämfört med Rio Scandi Short linan. OBS jag kastar mina Skagitlinor precis som vid vanliga speykast. Använder snap T väldigt mycket då det laddar spöt fantastiskt fint. Skagit på dom lättare spöna använder jag till allt från torrflugor till sjunkande Booby flugor.

En fundering jag fick under dagens kastning behöver man överhuvudtaget andra linor än dessa Skagit linor. Så oerhört lättkastade och kan användas till allt mitt flugfiske. Funkar kanonfint till både Spey/ överhandskast men man måste anpassa kastningen lite efter dom förhållandevis korta linorna.

För att minska belastningen på axlar och handleder håller jag numera spöt väldigt nära kroppen lite som Henrik Mortensen använder. detta funkar alldeles utmärkt för mig. Det gäller att hitta det som passar en själv bäst och som ger minsta belastning. 








 

måndag 18 maj 2020

Provat en riktig pärla


En fin förmiddag blev det vid sjön, vinden var snäll så det gick fint att kasta.
I dag ville Argentina veteranen Lars Ivarsson ha en liten utvärdering av ett spö.


Spöt på bilden är enligt Lars inköpt för 27 år sedan. Han ville prova det med en Rio Skagit Max GameChanger #6 F/H/i 425gr= 27,6g. Nu infann sig den berömda ståpälsen på mina armar. Sagolikt vad detta gamla spö kastade fint, där har han en riktig klenod.
Som jag sagt tidigare det nya är inte alltid bäst.






söndag 17 maj 2020

En lite test av skjutlina


En liten test av en lina jag värmde med vatten igår. Jag lyckades dra vågen till 16 kg innan Grinnerknuten gick av. På spolen står angivet 50lbs=ca 24 kg vilket man inte kan veta utan att ha testat i en riktig dragmaskin.
Hur mycket press kan man då lägga på linan när det sitter på spöt? Dom tester jag har gjort så orkade ett 15fots G Loomis # 10-11 dra vågen mellan 0,8-0,9kg. Däremot ett Fenvick 9 fots # 11-12 saltvatten spö lyckades jag få vågen att visa 1,2-1,3kg. Jag tordes inte att sätta mer press på spöna då hade dom kanske gått av.
Kanske en liten tankeställare då man pratar om hållfasthet, Sedan finns det andra aspekter såsom nötningstålighet osv. 







lördag 16 maj 2020

Detta med skjutlinor


Detta med att värma skjutlinor blev ett debatterat ämne på FB. Här kommer länken jag hittade och väckte min nyfikenhet. Har testat igen på mina olika linor och kan inte dra av dom som är uppvärmda.
Här kommer länken jag såg på You-Tube.

Ursäkta mig här kommer den rätta länken.


https://www.youtube.com/watch?v=F9iAmrhmrFI


fredag 15 maj 2020

Nylon skjutlinor.



Vad göra i dessa tider då kastningen och fisket vilar lite på grund av vädret. Hittade ett klipp på YouTube hur men enkel får en skjutlina fin utan telefonsladd effekt. Provat nu på flera skjutlinor som inte använts på många år. Tidigare har jag lagt dom linor jag skall använda i vatten några timmar för att få dom mjuka och fina.
På översta bilden ser ni linan som inte alls används nu, har säker legat på spolen i 5 år eller mer. På dom andra bilderna har den legat i kokhet vatten exakt 1 min. Oj vilken skillnad det blev.

Man lär så länge man lever.








onsdag 13 maj 2020

Vad är tungt eller lätt?


På dagen kastträning ville jag åter prova detta med vikt/kontra längd på fluglinan. Som jag varit inne på tidigare är det längden på linan som är avgörande om den känns tung att kasta med.
Min lilla test gav ett klart besked vad som jag upplevde som tyngst. Började med en Rio Skagit Flight 400gr=25,9g/6,85m + 12 fots intermediate spets. Spöt ett Sameos opal switch 11´# 7.  Jodå spöt kastade linan fint men kändes i tyngsta laget.
Betydligt lättare men med samma vikt 400gr/5,5m och med samma 12 fots spets var OPST Commando Head.
Test nr:2 Daiwa Signatur12´# 8 med Rio Skagit Flight 450gr=29,2g 7,10m även den med en 12 fots spets. Funkade jättefint men återigen upplevde jag den som ganska tung. Linbyte nu till 450 gr/5,5m OPST med samma spets.
Oj så lekande lätt det blev att kasta.
Kontentan av detta är att längden på linan har större betydelse än några gram upp/ ner på linan. Som jämförelse för den som vill, kan prova en lagom Speylina runt 17-18 m med en given vikt. Ladda sen en Skagitlina  runt 6-7m + 10-12 fots  spets med samma vikt så får ni uppleva vad som känns tyngst att kasat med.

















måndag 11 maj 2020

Att få förmedla.


Måste bara förmedla en bild på denna fantastiska lax som fiskebroder Stefan B lyckade fånga i Emån under gångna helgen.Laxhonan mätte 115cm och fick en uppskattad vikt till ca 18 kg. Innan hon fick återvända till älven och dom bestyr hon kom dit för.
Redskapet Stefan använde var Winston boron 12,9 # och en Rio Scandi Short med intermediate spets.
Tydligen årets första lax i Emån. Jag lyfter på fiskesmäcken och säger återigen ett stort GRATTIS Stefan.
Du har lagt många år i river Dee och i Gaula men efter vad jag vet aldrig varit i närheten av en sådan magnifik lax som denna. Kan det vara ditt livs lax? Bör vara ganska svårt att slå 115 cm/ 18kg.

ÅTERIGEN GRATTIS Stefan. 






lördag 9 maj 2020

Favoriter i repris+liten filmsnutt


En trevlig förmiddag vid sjön blev det i dag med mina favorit spön. En liten filmsnutt blev det mycket för att förmedla det som jag sysslar med i dessa tider.







tisdag 5 maj 2020

I väntan på på vattnet


Sitter och tittar på lite bilder och lite film. Hittade denna filmsnutt visserligen några år gammal men visar en fin vattenföring vid underbara Hjälm.