torsdag 28 maj 2020

Ett spö och 7 linor



Efter att ha läst på olika forum där många blir vilsna på detta med olika siffror som står på spöna. I dag har jag provat ett spö ett Sameos Opal med siffran #7 på.
Testade 7 st olika linor, Började med Rio Scandi  Short # 6/7 vikt 26,4g. Kastade jätte skönt. Nr: 2 även den en Rio Versi T 27,6g men nu med intermediate spets detta känns betydlig tyngre, men det är ju inte dom 1,2 g som märks utan spetsen som nyper fast i vattnet gör att allt känns tyngre att kasta med.
Lina nr: 3 även den en Rio Versi T nu en #7/8= 29,3g fantastiskt fin att kasta med så även nr: 4 en Hardy Rocket #7/8 = 31 g båda dessa med flytspets.
Lina nr:5 en Rio Max GameChanger F/H/ I  som det står # 6 men där boodyn väger 27,6 gmed en spets på 4,9 är vi uppe på 32,5g. Detta kastar jättefint men är tungt för spöt att lyfta ur vattnet inte på grund av vikten utan att den sjunker.
Lina nr:6 åter en Skagit lina på 300gr=19,4g även denna med en intermediate spets på 4,9 g.=24,3g. Denna linan kastar spö hur lätt som helst mest beroende på dess ringa längd.
 Kontentan av detta är att en kort lina kan väga betydligt mer än en längre lina.
Någonstans finns det naturligtvis ett tak hur mycket spöna orkar. Lina nr:7 blev en OPST 450gr = 29,2+4,9 g spets=34,1g som låg i rullväskan och är tänkt för ett tuffare spö. Jo även denna linan gick att kasta med men var absolut för tung för just detta spöt.
Mitt lilla experiment visar att siffrorna som står på spöna är en rekommendation från tillverkaren. Tyvärr står det ingen stans vilken kastteknik som siffran hänvisas till.
När det gäller linvikt är ju skillnaden på överhandskast respektive Speykast väldigt markant.
Jag frågade kastoraklet Tomas Berggren om man kan känna skillnad på 1-2g på en lina. Svaret jag fick av honom var att han kunde det om han samtidigt kastade med ett spö i varje hand. Skulle han däremot kasta med ett spö i taget kan han inte känna skillnaden i så liten vikt.
 Jag kopierade en text som Staffan Dahlbom skrev på Edge angående linvikter.

Hej, det enklaste svaret blir att det inte finns något som heter "spöklasser". Linor klassificeras enligt en standard, men inte spön. 
Vad är det då för siffra som står på klingan? Det är tillverkarens egen rekommendation av lämplig linklass. 
Hur kan det då variera så mycket? 
Många som tillverkar spön tillverkar också linor, ofta är rekommendationerna gjorda efter hur mycket de egna linorna väger. Väldigt många har lämnat AFFTA/AFTMA och gör linor som väger mer än den linklass som de är märkta med. 
Varför då?
Den förklaring jag hört är att den amerikanska marknaden ville ha styvare spön. Att de sedan Inte kunde kasta rätt klassade linor med dessa spön var ju inte förvånande. Responsen från marknaden blev tyngre linor. Vi hade alltså en parallellförskjutning av både spön och linor under en period. Min fråga blir då, varför inte bara välja ett styvare spö och en lina I en annan linklass? 
Svaret på den frågan är min högst personliga gissning. Jag tror folk hellre fiskar med en femma än en sjua, ju lägre siffra desto bättre/roligare eftersom tung utrustning är tråkigare att drilla fisk på. Sedan att linorna är solklara sjuor och spöna funkar klockers med dessa och att ingen ifrågasätter detta verkar vara ett sätt att lura sig själv.
En linrekkomendation är verkligen bara en rekommendation. Du kan kasta allt från en lina i klass 3 till en lina i klass 7 med vilket "femmaspö" som helst. 
Betänk att linor i klasser från 3 till 7 täcker spannet 6,5 g till 12,0 g. Det skiljer 5,5 gram. En fet prilla väger 5,5 gram 😉









 
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar