torsdag 31 december 2020

Året avslutades med Bonkerspey +lite film








 Trot om ni vill men nyårsafton bjöd på några timmar kastning, innan regnet åter drabbade oss.  Berth-Arne testade sin lilla Guideline 9 fot med en Skagit lina på 200gr=13,0g+6 g 10fots spets. Som vanligt hanterade han detta lilla enhandspö med ackuratess.

Nu blev det även tränat en del Bonkerspey med detta lilla spö. Som ni ser på filmen gör han det riktigt bra.







onsdag 30 december 2020

Nu var det sista kastet för året


 

Jag skrev visserligen i går att det var årets sista  kast. Men det var svårt att hålla kastarmarna i styr. Några linor som jag inte fick provat i går, blev jag naturligtvis nyfiken på. En kort sväng till sjön blev det innan regnet började igen

Ha nu ett GOTT NYTT ÅR alla som följer mig på Bloggen




 

tisdag 29 december 2020

Årets sista kast


 Några timmars uppehåll och gynnsamma vindar, då blev det läge att testa senaste nyförvärvet. En 11,3 # 7-8 Graham of Inverness. Tyvärr fick jag inte med dom linor som jag hade tänkt skulle passa spöt bäst.
Började med en Skagit på 300gr=19,4g/ 6,10m+3 m spets. kändes i lättaste laget, betydligt trevligare var en likadan lina men på 350gr=22,7 + 3 m spets.
Sedan blev en Hardy Rocket # 7-8  31g/10,7m provad funkade fint men 10,7 m på ett 11,3 fots spö är i längsta laget.
Spöt har en aktion som passar mig perfekt, men det har ett enhands handtag vilket jag inte kändes optimalt för mig som bara kasta med bägge händerna. Kanske det går att vänja sig vid ett lite annorlunda grepp efter ett tag. Sedan skall spöt provas mer med dom linor jag hade tänkt från början

Naturligtvis blev det lite Bonkerspey kast nu med Daiwa signatur 12+ # 8 och Hardy Rocket lina.

Det var säkert årets sista träningspass.






måndag 21 december 2020

Midvinter kastning +lite film med Bonkerspey.


Några timmar blev det vid sjön innan regnet satt stopp. En kille ville ha lite hjälp att prova ut en lina till sitt. Orvis Helios.

Ett fantastiskt trevligt spö när rätt lina kom på. Hans egen var en Rio Skagit på 17´/375g + 10fots spets. Totalt 8,2m vikten är inte så noga men den kastade skapligt. Så bytte till en Skagit på 20`/ 350g+ 10fots spets och då var vi hemma i linvalet. Dessa 90cm längre men 1,6g lättare lina var hela lösningen på vilken lina han skulle ha 

Som så många gånger tidigare stirra er inte blinda på vikten, i alla fall när det gäller vatten ankrade kast.

Själv blev det nästan bara att träna Bonkerspey. En härlig känsla när det börjar att fungera allt bättre. Här kommer en liten filmsnutt från dagens övning. Som vanligt håller Berth-Arne i kameran.
















lördag 19 december 2020

Lite sol i allt det gråa


 

Trevligt att få se solen under någon timma på dagens lilla träningspass I dag blev det mest att träna Bonkerspey, och utan att skryta går det allt bättre. Hittar små detaljer varje gång jag tränar.

Något som alltid förvånat mig är varför det går bättre på min aviga sida, alltså vänster. Så har det varit ända sedan jag fick ordning på att kasta med vänster handen överst. Ingen har förklarat för mig varför det är så. Jag är ju trots allt högerhänt. Så är det även nu när jag tränar Bonkerspey. Funkar bäst när jag kastar backhand och på vänstersidan. Att kasta på backhandsidan tycker jag är trevligt och där får jag till det riktigt bra. Varför det vet jag inte.

Är det någon som läser bloggen som kanske har en förklaring på detta som jag tycker är ologiskt. Alltså att kasta bättre med felhand överst på handtaget eller att kasta backhand. Obs jag talar bara om Speykast med tvåhandspö. 






 

onsdag 16 december 2020

Träning ger färdighet.

Bettan Svingar 12 fot #8 Daiwa med en hand

 


I dag var extra gråmulet men uppehåll i alla fall. Berth-Arne och jag kör våra pass när vädret tillåter. Själv är jag lite insnöad på att få till Bonkerspey och nu börjar även det kastet sitta hyffsat. Den Spö/linkombination som funkat bäst för mig hittills är Daiwa Signatur 12`# 8 och en Skagitlina från kina på 350gr/6,10m+ 3 m spets.

Bert-Arne har blivit riktigt duktig på Bonkerspey med en hands fattning på spöt. Vilket jag själv tyvärr inte klarar för mina leder i handen .

Hur som helst är det roligt att hantera flugspöt på olika sätt . Ett gott skratt fick jag när Bettan gjorde flera Snakeroll i följd. Han roterade spöt mot vänster med högerhanden vilket funkade kanon. Sen föreslog jag att han skulle rotera flera gånger åt höger men högerhanden. Jodå han virade linan så fint runt spöt, inte helt enkelt att göra det som känns avigt.

Nu aviseras det riktigt skitväder ett tag så då får spöna och vi lite vilopaus. 












söndag 13 december 2020

Ingen Lucia men väl en stjärngosse ha ha


 Lucia förmiddagen bjöd på spegelblankt vatten och hyffsat gråväder. Vattentempen är nu + 5 så ett tag går det att stå i vattnet innan kylan känns i fötterna. I dag kom Jens L med sin LOOP S1 12`# 7 och Rio Scandi Short #7.
Han kände sig lite ringrostig. Det var ett tag sedan tvåhandsfisket var avslutat. Men efter flera års fiske/kastning så sitter det i ryggmärgen.
S1 är ett trevligt spö för flytlinor tycker jag. Sålde mitt för jag saknar lyftkraft i spöt. Vi provade med en Hardy Rocket # 7-8/10,7m kändes fin på spöt. Kastade mer harmoniskt än Versi T inte så mycket på grund av den lilla viktskillnaden, utan mer på längdskillnaden. Rio 27,6g/10,1m, HardyRocket 31g/10,7m.
Själv körde jag med min trotjänare CTS Affinitty DQ 13`#7-8 och en Rio Body Long #8/ 8m +4 meter spets. Kastar otroligt fint, passar mig som hand i handske.

Några 11 fots Switch spön blev det också kastat med. Det som framförallt slår mig är hur mjuk och fin Berkley skjutlinan är i det förhållande kalla vattnet. Men den vill ha lite omvårdnad. Mina linor hinner inte torka mellan passen och gör dom det så blötlägger jag dom någon timma dagen innan. Är det något jag hatar inom fiske/kastning så är det skjutlinor som liknar gamla telefonsladdar. 



Några försök blev det att få till Bonkerspey kastet, och skam den som ger sig. Nu har jag hitta ett sätt som passar mig bra. Så det är bara att nöta på. Kastet kanske inte är så användbart men det mesta handlar om att lära sig linkontroll.



  

fredag 11 december 2020

Ett kyligt tränings pass och lite film


 

Började dagen med att testa Rio Max GameChanger #6 425gr=27,6g/7,2m+3 m spets. Spöt var som så många gånger förr Daiwa Signatur 12´#8. Jo spöt orkar kasta linan fint men har inte riktigt kraften att lyfta upp den relativt snabbt sjunkande lina i stilla vatten.

Guideline Kispiox 11`# 7-8 fixade linan lite bättre, men det skall till ett spö med bättre lyftkraft. Min CTS Skagit 12,6 # 7-8 klarar denna lina, hur fint som helst. Sedan blev det lite kastning med nya favorit linan. OPST Groove 250gr/16,2g/ 4,1m+3,6m spets. Den på Kispiox spöt passar mig fantastiskt fint.

För Berth-Arne är inte den kombinationen optimal varför? jo av den enkla anledningen att han är betydligt kortare än mig. Vad göra? jo helt enkelt byta spetsen till en 10 fots/3 alltså 0,6m kortare så var problemet löst. Återigen ser vi hur spö/ lina måste stämma för att det skall bli lätt att kasta.

Så blev det lite att träna på Bonkerspey. Bettan hade sett Michael Rebholz senaste YOU-TUB klipp så det var bara att försöka att få till kasten. Inte helt lätt för mig, Bettan fixar det betydlig bättre.

                                           En liten filmsnutt blev det i dag.











onsdag 2 december 2020

Om linor. Hur blåst man kan bli


Just hemkommen från dagens kyliga tränings pass. Undrar varför det skall ta över 20 års flitigt fiskande/kastande för att upptäcka hur blåst man har blivit med alla dessa linor. Dom linor som syns på bilden är alla gjorda för sk vattenankrade kast typ Spey/ Skagit  och andra varianter av kast.

När man sedan upptäcker att det skiljer 1,6 gram i vikt något som ingen kan upptäcka. Ta Scandi Body ex # 6= 19,8 g # 6/7 = 21,1g skillnad 1,3g och märk väl all dessa Body upp till #10 skall hålla samma längd, 7,0 m vilket inte alltid stämmer. # 6/7= 21,1g # 7 = 22,7 skillnad 1,6g. # 7/8 =24,4g # 7= 22,7g= 1,7g skillnad. Slutligen  # 8 Body =26,0g # 7/8= 24,4g = 1,6 g i skillnad.

Jag är fullkomligt övertygad om att ingen kan känna skillnad på dessa Body inom viktspannet. Men ett fantastiskt sätt att få oss konsumenter att handla mer. Men nu blåser ingen tillverkare mig längre. Men att det skulle ta så lång tid för mig att komma på denna bluffen med några gram hit å dit.

Som jag hävdat tidigare har linans längd större betydelse än dess vikt. Märk väl jag talar bara om vattenankrade kast. Provade just i dag två linor på 400gr= 25,9g+6 g spets. Rio Skagit Flight 400/6,85m. OPST400/5,0m samma vikt men OPST linan är betydligt lättare att kasta, bara på grund av att den är kortare.

Det är därför tillverkarna rekommenderar att man kan ha högre vikt på sk Skagitlinor då dom är betydligt kortare. 




tisdag 1 december 2020

Badsugen?

Bad i 20 gradigt vatten gillar jag

                      

Under gårdagens pass i det råkalla vädret får jag se en kille som badade! Jag tycker mycket om att svalka mig på sommaren i 18-20 gradigt vatten . Men inte som denna man gjorde i går badade i 6,5 gradigt vatten.

Själv fryser jag om fötterna efter någon timma i detta vatten trots Nokia vinterstövlar.


 

måndag 30 november 2020

Singelhand Bonkerspey+ liten filmsnutt

Berth-Arne tränar Bonkerspey

En råkall sista november fick Berth-Arne och jag vid Rådasjön. Vinden var sydlig så det var blankt vatten där vi stod och svingade våra spön. Nyfiken som vanligt så ville jag prova min nya OPST Groove 250g=16,2g/4,1m+3,6m Hardys interm/sjunk2 spets. Spöt som denna linan sitter så fantastiskt fint på är mitt Guideline Kispiox 11´# 7/8. Riktigt kul att linan orkar med mina 6 grams Hardy spetsar.

En kanon kombo för nästa års laxfiske. Spöt hanterar även min OPST flytboody300g/19,4g/4,6m+3,6m spets helt underbart. Dagens höjdare var ju när Berth-Arne provade att kasta Bonkerspey med den korta OPST linan. 

                 Just detta filmade jag lite grann. Kul att se hur våran träning ger resultat.







 

torsdag 26 november 2020

Lite Bonkerspey +film


 Efter regn kommer solsken så även denna sköna novemberdag. Fantastiskt att kunna stå i T-shirt den 26 november Såg faktiskt en dam som tog ett svalkande dopp denna fina dag. På agendan stod att prova dom vanliga linorna men med andra spetsar. Och så skulle det åter testas lite Bonkerspey.

Började med Guideline Kispiox11`#7-8 med OPST Groove nu med 12 fots intermediate spets. Kastade så bra som jag förväntade mig. Så gjorde även OPST 300gr Flyt med Hardy flyt/hoover spets, kanonfint.

Så blev det lite filmat när jag tränar Bonkerspey. Spöt är Daiwa Signatur 12`#8 med en Hardy Rocket 7-8+flytspets. 10,7m/31g. Tyvärr lyckades jag koppla kablarna fel så det blev inget ljud i filmen, men håll tillgodo ändå.







  





måndag 23 november 2020

Att våga prova


 Svåra förhållande var det i sjön nu på förmiddagen. Byig vind in från vänster och väldigt högt vatten gav bara den fördelen att träna lite backhand Speykast. Provade lite Bonkerspey och den sitter allt bättre för varje gång.

Lite nyfiken var jag och Berth-Arne på hur Guideline Kispiox 11`# 7-8 funkar med OPST Groove linan som är en flyt/ intermediate vad det numera betyder. 250gr= 16,2g/4,1m+3 m spets. Förr fanns det en sjunkhastighet på intermediate, men det sålde väl inte tillräckligt. Vad göra? jo hitta på något som säljer mer. Varför inte slow intermediate och sedan fast intermediate. Sedan uppfinner man hjulet igen nu blir det Hoover. Det som tidigare var en intermediate lina. Helt plötsligt behöver vi 4 intermediate linor.  Kastade fint tyckte jag som alltid kastar med bägge händerna. Bettan däremot upplevde lina lite tung efter ha kastat en bra stund.  Varför? Jo linan sjunker snabbt i stilla vatten då blir det lite jobbigare att lyfta upp den.

Provade även en Skagit lina på 350gr=22,7/ 6,2m+3m spets på CTS Affinnity DQ 13´# 7-8.Oj vilken överraskning linan satt klockren på spöt, en fröjd att kasta med

Janne kom med ett spö som ha lagat efter att det gick av vid första provkastningen.



Provade med OPST 275gr+12`/6g + Hardy spets vilket visade sig vara kanonfint. Även en Rio Scandi Short # 7-8 fixade spöt med stor ackuratess. Spö nr2 som Janne hade med i dag var den lilla läckra pärlan B&W 11,3´# 7-9 oj oj vilket spö! Hanterade dom linor vi provad hur fint som helst.




fredag 20 november 2020

En kall men fin dag i Sällskapssjön


 Riktig kyligt på morgonen när vi kom till sjön. Is på bryggan och i båtarna men längre ut sken solen på spegelblank yta. Sakta släpande våra flugor var vi snart ute i den värmande solen.

En hel del vak på den solvarma ytan såg vi, b.la mycket små abborre. Jag fiskade med intermediatelina och Booby fluga.  Linan sjunker ganska långsam så flugan flyter en stund. Börjar dra sakta hemåt då kommer virveln men den ville inte bita, ytterligare en virvel blev det strax efteråt. Det var allt som hände i våran båt. Lite kuriosa är det ju att fiska en Booby fluga som enligt all expertis skall fiskas nära botten. Men nu vet jag att den är alldeles utmärkt att gå i ytan som en skrapare. Flyter betydligt bättre än en vanlig skrapare. 


Det är inte alltid så lätt att svinga flugspö med två man i båten. Men det framkallar många goa skratt emellanåt. Väl inne vid bryggan igen, där låg frosten fortfarande kvar, iskallt om händerna när båtarna skulle förtöjas.

En flytringsfiskare fick vi se på sjön denna fantastiskt fina novemberdag. Kommer kanske rapport om han lyckades fånga någon fisk. Vi tre amatörer lyckade inte i dag men hade en trevlig dag och en del fisk att kasta flugan till.







måndag 16 november 2020

Träna Bonkerspey + liten filmsnutt

Bonkerspey

 

I dag blev det inte så långt pass då regnskurarna avlöste varandra. Började med att prova OPST Groove 250 gr=16.2g 4,1 m+3 m intermediate spets. Efter inrådan av Berth-Arne så testade jag den på Sameos Opal Switch 11`# 7. den satt jättefint på Opal 6 men ändå skönare på Opal 7.

Där ser man att det är viktigt att få möjligheten att prova sig fram. Samma lina skall testas på lite andra 10-11 fots spön. Skulle tro att det är en fin lina till laxfisket i våra små åar.

Men dagens höjdare var ju att nu börjar det s.k. Bonkerspey sitta ganska fint. Ett litet filmklipp när jag tränar just det kastet följer här nedan.







 

fredag 13 november 2020

Hitta spö som stämmer med linan.+lite film


 

Åter en råkall kulen novemberdag. men jag måste ju prova mitt senaste tillskott i linarsenalen, tokig som jag är. Denna gången är det en OPST Commando Groove intermediate 250gr/16,2g/4,1m.

Provad på 4 olika spön b.la CTS 10 och 11 fot #2-3 sedan Elgeco HIPS 9,3 #5-7 och Sameos Opal Switch 11´# 6 . Även Guideline Kispiox 11 # 7-8 fick känna på linan.

Det jag upplevde som bäst för mig som alltid kastar med bägge händerna var helt klart Sameos Opal Switch 11 #6. Berth-Arne gillade även Kispiox som han kastar som enhands, en fin lina även för laxfisket i små åar på grund av sin korta längd.

                                  Några små filmklipp blev det när vi provar linan.













torsdag 12 november 2020

Vad göra i dystra tider?


 

November är ju ingen höjdare månad särskilt inte nu i coronatider Mörkret kommer snabbt, +5 grader å duggregn, inbjuder inte mig till så mycket utomhusaktiveter.

Glädjeämnet är att få en beställd lina i brevlådan. Denna gången blev det en OPST Commando Groove 250gr= 16,2g flyt/ intermediate. Kan säkert vara mycket gångbar för Regnbågsfisket som just nu pågår för oss.

Dax att lägga den på en Danielsson F3W2six en underbar rulle för mitt lätta fiske.





måndag 9 november 2020

Trevligt vid Sällskapssjön i dag


 Dagpasset i sjön var väl ganska skapligt ur i 
alla fall min synvinkel. En regnbåge på ca 1,5 kilo lyckades jag lura på en snabbt fiskad Booby fluga strax under ytan. Tvärs emot vad expertisen säger hur den flugan skall fiskas. I dag var det c/r på den fisken.

Svårt att veta hur och med vilken fluga man skall fiska med, då inte fisken behagar visa sig. Det gäller att prova från ytan ner mot djupare vatten. Nu var det intemediate lina som gällde för denna fisken.

Fiskebroder Berth-Arne hade två påslag på en vit zonker men dom ville inte vara med hela vägen in.

Lite kuriosa med min fisk idag var att först trodde jag att det var en liten abborre. Bara några småryck innan den förstod att den satt fast. Sedan blev det fart i fisken, och som vanligt är regnbågen en härlig fighter, så även denna.









lördag 31 oktober 2020

Nu börjar det sitta.


 

En kanonfin förmiddag bjöd denna Alla helgons dag. Spegel blankt vatten, tre favoritspön fick lite luft i ringarna denna fina höstdag.

Daiwa Signatur 12´# 8 med Hardy Rocket # 7-8 är en för mig fantastisk kombo. I dag blev det att träna på det sk Bonker Spey. Ett kast som man kanske inte använder särskilt ofta, men det är ju kul att kunna kastet. Nu börjar det sitta riktigt fint.

Spöt som alltmer blir det mest använda är Guideline Kispiox 11`#7-8. Ett spö som passar mig alldeles utmärkt med dom linor jag kör med. 300gr OPST och 350gr Kina Skagit. Hardy Rocket linan sitter fint även den.

Guideline Kispiox 11´# 7-8 med Danielsson











tisdag 27 oktober 2020

Vad spöna klarar!!!


 Sitter och funderar på vilken kapacitet dagen moderna flugspö har. Siffran på spöt är en vägledning ingenting annat. Fabrikanten tycker att spöt kastar bra med en lina med samma siffra på. Ofta inte något om vilken kaststil det är lämpat för. Ex överhand/ Speykast, och framförallt hur vi är som kastare. Men det börjar släppa så sakta, att man alltmer övergår att tala om vilket viktfönsterspöt jobbar bra inom.

Märk väl att det är tillverkarens kastare som rekommenderar detta. Inte alls så säkert att det passar just dig. Provade igår mitt Guidline Kispiox 11`# 7/8 ett mycket trevligt spö. Provade sk Skagit linor från 250gr= 16,2g+ 6 g spets upp till 400gr=25,9g+ 6 g spets. Alla linor funkade fint men någon passade mig bättre. Obs jag kastar denna 11 fotare med bägge händerna vilket naturligtvis har jättestor betydelse.

Fiske/ kastbroder har samma spö och är en driven enhandskastare vilket innebär att han gillar lättare linor. Hans favorit på spö är en OPST 250gr=16,2g+6 g spets, medan jag föredrar 350-400gr. Kolla in denna tabellen så får man en uppfattning om rekommendationer på linor. Själv tycker jag den stämmer fint på vad jag själv kommit fram till



 




torsdag 22 oktober 2020

En fin kväll i Gaula.


 

Apropå mitt inlägg på FB om en fin lax fångad på Valdet Granöien i Gaula. Sverige spelade mot Danmark i fotbolls em. Och jag hade hela sträckan för mig själv, alla skulle ju se på den matchen.

             Så här kommer en film från just denna underbara kväll i Gaula 22/6-2004





måndag 19 oktober 2020

Träna onödiga kast

Rod born anchor

 En underbar förmiddag vid sjön fick Berth-Arne och jag. Han nöter på med att få till kasten på backhandsidan och det börjar så sakta att sitta.

Själv är det bara tvåhands för tillfället och det sitter fint. Men idag ville jag återigen träna på ett kast jag sett på YouTube nämligen Bonkerspey? Vad är nu detta och varför träna det. Jo det mesta handlar om spö/linkontroll.

Kastet går ut på att ankra linan på spöt för att sedan ladda ett vanligt Speykast. Michael Rebholz som jag har kikat på kallar det för rod born anchor. Har provat detta tidigare men inte fått till det riktigt bra. Men så viktigt det är att ha en träningskompis som kan stå och korrigera det som man inte ser själv. Med Bettans hjälp så börjar även detta Bonkerspey kast sitta skapligt.

Har man användning för alla dessa olika kast? Singelspey, dubbelspey Snakeroll, SnapT  Perry Poke etc. Oavsett, kan man kasten så blir det kanske användbart vid några tillfällen. Och framförallt kunskap är inte tungt att bära.  

 



  

lördag 17 oktober 2020

Testa ny lina+ lite film.


Åter en fantastisk höstmorgon fick Berth-Arne och jag vid Stensjöns strand. Bettan var nyfiken på sin nya Skagit lina som just anlänt från landet långt borta i öster. En 200gr=13g +10fots spets# 6/4,2g. Provade på två olika spön en 9`# 5 och en 10 fot # 6. Jodå lina kastar jättefint men det var ju rätt stor skillnad på spöna, så utvärderingen är inte färdig den skall testas på några andra spön också.

Själv blev det bara tvåhands i dag då artrosen i händerna var på dåligt humör. Tre spön fick vara med i dag 13`# 7-8 CTS Affinitty DQ och Daiwa Signatur 12`# 8 och inte minst Sameos Opal 11`# 7. Alla linor jag provade funkade fint men dagen ståpäls var Opalen  med hör å häpna en lina jag inte har kommit så bra överens med. Nämligen Hardy Rocket # 7-8/ 10,7m totalt. Kastade jätteskönt lika skönt fast den kändes lättare var Rio Scandi Short versi T#7-8 även den med 12 fots spets. 1,2g skiljer linorna åt så det är absolut viktfördelningen som är olika.

Men det som slår mig är hur olika linornas coating är. Rio linan är ju uppbyggd av PVC som innehåller en mjukgöraren som nu börjar försvinna i linan. Hardy linan som enligt vad jag vet tillverkas av Airflo, som använder polyuretan till coatingen och som inte innehåller mjukgörare.

Väldigt stor skillnad på linans mjukhet, kolla denna bilden. Bägge linorna har använts i dag.


 

                                          En liten filmsnutt blev det även i dag


Apropå gårdagen blogg så kastade vi i dag med lite längre spö/ linor och ökade väl vår kastlängd till 30-31 m. 


  



fredag 16 oktober 2020

Hur långt når jag? +lite film

En lite test blev det vid sjön idag, Berth-Arne å jag gjorde en liten test. Många undrar ju om detta med kastlängd. Tydligen ett viktigt ämne när det gäller flugkastning, och många har svårt att bedöma avstånd på sina kast.

Nu provade vi med ett 11`#7-8 kispiox laddat med en Skagitlina på 350gr=22,7g 6,20m+3 m spets. Inte optimal längd 9,20m för det spöt. Hardy Rocket på 10,7m/31g hade kanske gett ytterligare någon meter.  Nu var inte testet hur långt vi kastar utan hur långt kastar vi med en lina som används vid det fisket vi bedriver.

                              Några små filmsnuttar blev det när vi kastar.







 

tisdag 13 oktober 2020

Hjälpmedel ja tack ex vadarstav + lite film

Stenhård vadning i pol 10 Mörrum.


Samma vadarstav i Gaula  .
Fick en förfrågan på ett forum om hur jag använder min vadarstav. Lika bra att filma när vi ändå är vid sjön och kastar.




Ett hjälpmedel som Berth-Arne hade hört talas om tidigare, är att spänna ett band runt kroppen och kastarmen. Jättebra hjälpmedel för att hålla arbågen nära kroppen vid kastning. 
En liten filmsnutt blev det även på detta hjälpmedel.









 

måndag 12 oktober 2020

Spöfundering och lite Slingerfilm igen.



En fin förmiddag blev det innan vinden ökade från SV. Jag fick med posten en ny sk strap till min Slinger alltså hjälpmedlet jag fått från Arild Moe/ Slingerswed. Nu var den lite modifierad med en gummerad insida så att den inte glider när man har långärmade kläder på sig.

Detta funkade klockrent som ni kan se på den lilla filmsnutten som ligger här under.



Som vanligt på våra pass blir det provat olika linor på olika spön. Nu hade Bert-Arne med sig en 9`# 7 Vision Silver som han provade med min OPST 250gr. Jag med min svaga handled tyckte som jag säger på filmen att det var jättefint.

Bettan däremot tyckte linan var lätt, och efter många byten med linor upp till 350gr/ 6,20m. Så var vi inte så mycket klokare på detta spöt. Jo helt klart det fixade alla linorna men 6,20+ 3m spets är i längsta laget för en kort gubbe som Bert-Arne. Den linan som helt klart kastade bäst var OPST 300g/4,6m +3m spets = 7,6m betydligt bättre att speykasta med på denna lilla 9 fotare. Som kuriosa kan jag nämna att Bettans favoritspö till laxfisket i småvatten är Guideline Kispiox 11`#7-8 med OPST 250 gr=16,2g/4,10m vilket motsvarar en #4 i Rio Short Vers T. Själv använder jag på mitt Elgeco HIPS 9,3`#5-7 en Skagitlina från Kina på 250gr=16,2G/5,2m vilket passar mig å spöt perfekt.

 Huvudsaken är ju att spö/ lina känns bra för den som använder det.




måndag 5 oktober 2020

Mer film om hjälpmedlet Slinger


 Så var hjälpmedlet Slinger ytterligare provat, nu med ett spö som jag inte använt på många år. Ett Elgeco HIPS 9,3´#5-7 laddat med en Skagitlina på 250 gr= 16,2g +10 fots Rio Replacment spets # 5/ 3,6g.

En underbar kombination som ni ser på det lilla filmklippet som finns här under.







söndag 4 oktober 2020

En liten fundering


 Sitter lite å funderar nu när regnet smattrar mot fönsterrutan. Detta med material i våra flugspön. Grafén är ju det senaste, men min fundering är vad tillför det mig som brukare av flugspön. 

Själv är jag skeptiskt om det kan bli så mycket annorlunda. jag tror inte jag kastar 10 meter längre med ett spö som innehåller någon procent Grafén. Fick ett mail från företaget CTS som jag köpt ganska många klingor av.

Ett mycket intressant mail vad dom tycker om Grafén. jag har kopierat detta mail och lägger det här under för beskådade.


Som en högt specialiserad och ingenjörsorienterad blank tillverkare får vi ofta frågor om material och vad som verkligen är de bästa tygerna för att göra ämnen.

 Ett antal av er har frågat om grafen nyligen - här är nedgången.

 Grafen var namnet på ett enda lager av anslutna kolatomer när de först observerades på 1960-talet. Det görs, i elementära termer, genom att ta bort eller "skala" ett enda lager av atomer, av en klump eller ett ark grafit.

 Grafen har funnits ganska länge och slog de kommersiella rubrikerna på allvar runt 2010. Ett enda lager kolatomer (grafen) är otroligt tunt, cirka 30 gånger tunnare än en enda kolfibersträng som vi använder i våra stavar.

  Det är otroligt starkt för sin vikt. Teoretiska illustrationer av dess styrka, till exempel en grafenhängmatta som håller vikten på en katt, men bara väger vikten på en kattens morrhår, blir folk mycket glada!

 De termiska, elektriska och magnetiska egenskaperna hos grafen och att den är nästan transparent, erbjuder spännande möjligheter för elektronikindustrin, och det är utan tvekan där den har mest löfte.

Den nuvarande kommersiella branschpraxis inom marknaden för rekreationskompositer är att blanda en liten mängd grafenflingor, vanligtvis kallad nanopulver, i hartset som gör det kolfiberepoxiimpregnerade materialet (prepeg) som fiskeämnen är tillverkade av.

  CTS undersökte grafen som en tillsats till vårt hartssystem för några år sedan. Vi hittade inga bevis för att tillsats av grafen nanopulver till epoxihartset förbättrade någon av de egenskaper vi letade efter i ett material för fiskespön.

 Omvänt hittade vi bevis för att tillsats av mer än 10% nanopulver till epoximatrisen ökar dess sprödhet. I en fiskespö är vi beroende av härdade epoxihartssystem för att fördela stötar, skydda laminatet och stödja fibern vid kompression.

 En av de största fördelarna med att tillsätta grafen nanopulver till kompositmaterial är att förbättra elektrisk ledningsförmåga. Naturligtvis inte något vi särskilt vill göra med fiskespön!

 Vi drog slutsatsen att tillägg av lite grafen till våra hartser kan vara bra för marknadsavdelningen och vår förmåga att sälja en dyrare produkt men marginellt skadlig för prestanda.

  CTS ligger i framkant av utvecklingen inom kompositindustrin. Vi deltar i mässor runt om i världen på jakt efter de senaste framstegen inom både material, utrustning och procedurer.

 Vårt interna testlaboratorium ger oss verkliga data med test som är specifika för våra krav. Det är där vi ständigt ställer frågan: "Förbättrar det vad vi har?"

  Vi lever och andas vårt 'Hooked on Technology' mantra. Med CTS kan du vara säker på att du får de bästa, mest avancerade ämnena i världen.

 CTS handlar om prestanda. Ren. Enkel.

 




fredag 2 oktober 2020

Ett hjälpmedel +lite film


I dag provade jag ett hjälpmedel för att underlätta för mig att enhandskasta med flugspö. Eftersom jag har Artros i handlederna så brukar jag två händer i mitt kastande.
Detta innovativa hjälpmedel tillverkas av en man som heter Arild Moe.

Hur var det att kasta med denna grejen? Började med mitt lilla CTS 10´# 2-3 och en Skagitlina 250gr. Kände direkt att den avlastade handleden men naturligtvis kändes det ovant. Mina Speykast satt som dom skulle så det funkade fint.
Bytte sedan spö till Sameos Opal 11´#6 funkade även där men spöt är nog i längsta laget och som ni set på bilden är butten ganska lång.

Några filmsnuttar blev det på detta hjälpmedlet. Kolla gärna på https://www.facebook.com/slingersweden/posts/137496487849018








 






onsdag 30 september 2020

Behövs alla dessa linor?



 En tankeställare fick jag återigen under dagens lilla övning med flugspöna Vad skall jag ha alla mina linor till som är inköpta under åren som gått. När det räcker med bara Skagitlinor. Provade 4 linor på min 11`# 7-8 Guideline Kispiox bl.a. Hardy Rocket 7-8 10,7 m/ 31g den kastar lika fint som Rio Scandi Short Versi T#7-8/ 10,1m/29,3g.
Men återigen är det två olika Skagit linor som är absolut trevligaste/lättaste att kasta med.

Först ut en OPST 400gr=25,9g 5,5m+ 12 fots/6g spets. Kastade kanonfint även genom motvinden kändes kanske onödigt tung. Behagligare var en 350gr =22,7g/6,10m med en 10 fots spets. Dessa kombinationerna fixar allt som mina gamla linor gör men  betydligt enklare.

Allt från att fiska i trånga lägen till att köra med snabbsjunkande spetsar. Numera kör jag bara sk Skagit även på mitt lättaste fiske, med spön # 2-6. Obs jag kastar bara vanliga Spey/ överhandskast.
Belackarna som säger att Skagit plaskar har med största sannolikhet aldrig provat att svinga dessa linor. Jag presenterar den skiraste torrfluga med mina Skagitlinor.


onsdag 23 september 2020

En fin höstdag vid sjön.

En härlig förmiddag blev det vid sjön i dag. Janne L kom förbi med 2 B&W spön i den lite kortare versionen. B.la denna lilla pärlan

Oj vilket underbart spö, fixade galant dom linor vi provade. Började med en Skagitlina på 350gr=22,7g 20 fot=6,10m+ 3 m spets. Satt klockrent på spöt. Så gjorde även en Rio Scandi Short #7=27,6g lite lugnare i luften än Skagit linan  men var fantastiskt skön att kasta med.

Lina nr:3 Hardy Rocket gick lika fint den men är 10,7m/31g. Linlängd är nära spölängd 11,3 då gäller det att korta överhänget vid kastning. Spöt har en djup fin aktion som passar i alla fall mig å Janne. Samma djupa aktion har även min Guideline Kispiox som är av betydligt senare årgång. Men som jag tror är framtaget mer för just Skagitfiske. Namnet tyder lite på det. Skagit kast och tradionella speykast har ju det gemensam att det funkar bäst med en djup aktion  




måndag 14 september 2020

Inte som det var tänkt.


 Dagen lilla test av dessa kapade Speylinor gav vid handen att det inte bara är att kapa. Även om jag gick på både längd/ vikt vid modifieringen av linorna så blev det riktigt dåligt.

Linorna var svåra att kasta med antagligen för att vikten fanns i en kapad del som var längre bak på linan. Carron klumpen var 65 fot= 19,8, kapad till 12,5m/ 34,8g gick väl skapligt att kasta med men ingen höjdare på  dom tre 13 fotarna jag använde i dag. En B&W Parapolic # 8. Ett 13 fots Kispiox 13 # 9-10 kändes lite goare mycket på grund av en djupare aktion.

Men som alltid var CTS Affinitty DQ  13´# 7-8 som hanterade linorna bäst, men inte bra på något sätt. Ballistic klumpen var ursprungligen 16 m  kapad till 12,2 m/29g en vikt/längd  flera av mina linor har ex Rio Scandi versi T Body Long # 8 28g/8 m+6g/ 3,6m spets =11,6m. Denna Rio linan kastar sagolikt på dom provade 13 fotarna. 

Lite  konstigt är det ju när åldrande leder upplever 13 fotarna tunga, När jag förr kastade 14-15 fotare utan problem. Nu är det 9-12 fotare som gäller

Helt klart är att balansen på dessa långa linor låg någonstans där jag har kapat. Kontentan blir att dom passar bättre som klädstreck än fluglinor. 

Av erfarenheter blir man vis säger ordspråket.




 




lördag 12 september 2020

Laddat å klart


Så var då två spolar till Danielsson Control rullen blötlagda för att få Berkley skjutlinan mjuk å fin. Dax att spola på dessa två linor för lite provkastning när vädret tillåter.


Dessa linor skall testas på mina 12-13 fots spön.Har säkert testat dom för länge sedan och jag tror att dom passar fint till nämnda spön. Sedan är det alltid lika spännande att se hur dom olika tillverkarna har balanserat sina linor.  







Inventering i linskåpet

 



Den friska sv vinden 13-16 m/sek och regnet öser ner. Brödbaket är avklarat. En liten titt i skåpet för linor som inte används särskilt mycket.
Eftersom kasttekniken har utvecklats för mig genom åren, kan det vara läge att spola på någon av dom gamla trotjänarna.
Tror säkert att flera funkar alldeles utmärkt på rätt spö och vid rätt fiskevatten
Flera av linorna är ju anpassade för mina 11-13 fots spön. Använder inte spön över 13 fot. Men har någon 15 fotare som plockas fram av nostalgiskäl. Laddad men en 14-16 m klump, men det blir inte många kast med det ekipaget.




fredag 11 september 2020

En trevlig bekantskap.


 

I dag kom en gammal bekant till sjön, mycket för att prova sitt senaste nyförvärv.Jag har provat många spön genom åren men inte detta. Ett Sage Igniter 12,6 med betäckningen #7 på klingan. Jo vi började med en gammal 15-16 m Rio Windcuter med okänd vikt. Nej den var ingen höjdare, alldeles för lång för 12,6 fots spö.

Sedan en Ballistic Spey # 6-7  440gr= 28,5g/ 12,5m kastade fint men inget men ingen aha  grej.

Nu blev det en Hardy Rocket # 7-8 31g/ 10,7m. Såja nu fick spöt visa vad det går för. Kastade riktigt fint men när vi hängde på en Rio Scandi Body Long # 8 27,9g +6g spets=33,6g. Nu blev det precis vad spöt önskade sig,  det var kanonfint helt perfekt tyckte vi som provade.

Jag trodde nog att detta spöt skulle vara betydligt snabbare och som ni vet är inte snabba spön något för mig. Men denna 12,6 med just Rio Versi T Body Long var fantastiskt att kasta med.

Sen att prislappen är på en nivå som inte finns i min vildaste fantasi. 14000kr och det kan jag säga det kastar inte för 10000 kr bättre än ett spö för 2000-4000 kr.



torsdag 10 september 2020

Det gamla funkar kanonfint.


Janne L kom till sjön idag med sitt senaste nyförvärv.
Åter blev det ett B&W, denna gången en 11,3´#7-9.
Janne började med en Rio Scandi Short Versi T # 6 /10,1m/ 24g.
Vi upplevde den nog i lättaste laget men fullt kast/fiskbar.
Nu provade vi min Hardy Rocket # 7-8 10,7m/31g då visade spöt sin potential, kastade underbart skönt.
Så var det även med OPST 400gr 5,5m+3,6m spets = 9,1m den kastade kanonfint. Janne tyckte att flykten i luften var lite orolig på skagitlinan. Jämför med Hardy, inte konstig alls då det skiljer 1,6m. Men för att få en jämnare flykt kompenserar man den något gortare linan med ett längre överhäng. Genast blev det betydligt lugnare flykt på skagitlinan
Det enda negativa jag upplevde med spö är att handtaget är i klenaste laget för mina händer.
Själv provade även jag 400 OPST på min 11`#7-8 Kispiox. För mig kan det inte bli så mycket bättre.
Kan bara nämna att fiskebroder Berth-Arne kör 250 gr OPST på samma spö. Skillnaden ligger i att han enhandskastar mest och jag tvåhandskastar. Men återigen ser vi vilket viktfönster spöna klarar inom en viss linlängd naturligtvis.

Ta en lina på 400gr/ 12-13 m på en 11 fotare så orkar spöt knappt att lyfta den från ytan.


















måndag 7 september 2020

Detta med känsla.

Samma spölängd men helt olika längd på handtagen
Dagen lilla pass gav som vanligt lite att fundera över. Återigen är det detta med känsla för utövaren. Har aldrig spelat golf, men kan föreställa mig att man måste ha en viss känsla för sina klubbor.

Detsamma vill jag uppnå med mina flugspön. Dagens två snarlika 11 fotare fick prova samma linor. Spöna ett Opal Switch 11`# 7 och ett Guideline Kispiox 11` # 7-8. Bägge spöna är trevliga att kasta med. Lite olika aktion har dom. Kispiox har lite djupare aktion som jag alltid tycker är trevligt. Sameos Opal har lite toppigare aktion men vid belastning går aktionen djupare.
Vad är det då som gör att Opalspöt ger mig en skönare känsla med nästan alla linor jag provade i dag... Kispioxen har mer lyftkraft för att lyfta lite sjunkande linor.
Efter vad jag konstaterade i dag är det spöts balans och handtagets utformning som skapar mycket av den känslan jag söker.

Sameos Opal Switch 11`# 7

Där jag håller spöt på fingret är samma ställe där jag håller under kastning. Då ligger spöt i fin balans.

Guideline Kispiox 11`# 7-8
För att Kispiox spöt skall ligga vågrätt måste jag hålla på klingan. Alltså håller jag där handtagets dimension stämmer för min hand. Då blir spöt framtungt och känslan går förlorad.

Att tänka på vid spököp är att det inte är prislappen som skapar känslan. Tråkigt nog så är det svårt att få prova spön och försöka hitta den sköna känslan det är att kasta med ett spö där allt är i harmoni.
Själv har jag provat spön i prisklassen 900- 14000 och dom dyrare spöna har inte gett mig det jag eftersträvar (känslan).
Många gånger kan man få fram en del av känslan genom att kanske prova en annan lina till ett spö som man gillar.

Själv hittade jag just detta med en lina som tydligen inte gillade alla spön. Men som framkallade den sköna känslan jag letade efter. Spöt ett äldre Daiwa Signatur 12`# 8 som tyckte att linan är underbar och likaså tycker jag.
Kontentan av detta är ju att inte förkasta ett spö som kanske är ett felköp. En annan lina kan göra underverk.

I dag blev det dessutom lite finslipning på min backhandskastning som är ett jättetrevligt kast att utföra.