lördag 1 oktober 2016

Linans betydelse

Berny laddar CTS DQ 13`# 7-8 med Rio Scandi Versi T #8

En lång och trevlig dag vid sjön blev det. Först kom Stefan B förbi en kort stund tillräckligt för att prova mina senaste CTS Affinity DQ 10 resp.11 fot  # 2-3.
Det var med ett leende han kastade och tyckte som mig att dessa två spön är helt otroligt sköna. Linan på båda spöna var naturligtvis Rio Scandi Short # 4= 17,9 g. Senare så dök fiskebroder Berny upp för att få lite lintips till några olika spön bl.a ett nyinförskaffat Bob Maiser 11,7`# 5-7. Den 7:an som han började med passade jättefint och då fanns det ingen anledning att prova något annat.

Ett över 40 år gammalt Orvis 10`# 9 laddades med Rio Scandi # 5 funkade fint men 6:an var mycket bättre.
En 9fots Sage #5 med en 4:a Scandi Short var riktigt fin. Konstigt att jag upplevde denna lilla 9 fotarn tyngre än mina 10/ 11 fots CTS. Lättare att lyfta linan som är 10,1 med ett längre spö.
Återigen är det bara att konstatera att linan betyder mer än vad spöt gör. Dom flesta spön vi provat blir bra när det kommer på rätt lina.
Detta med att fabrikanten sätter en siffra på spöt måste vi konsumenter  börja ifrågasätta. Vad står egentligen siffran för? Är det för överhandskast eller underhandskast/ Speykast?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar